U travnju 2016. Europska komisija objavila je treće izdanje priručnika „Buying Green“ (Kupujmo zeleno) u koji su implementirane odrednice nove Direktive.

Priručnik je osmišljen kao pomoć javnim tijelima u uspješnom planiranju i provedbi zelene javne nabave. U njemu se na praktičan način objašnjavaju mogućnosti koje se nude u zakonodavstvu Europske unije i razmatraju se jednostavni i učinkoviti pristupi u pripremi ugovora povoljnijih za okoliš. Iz praktičnih razloga priručnik slijedi logiku i strukturu postupka javne nabave. U njemu se navode i mnogi stvarni primjeri ekološke kupnje koju su provela javna tijela u cijelom EU-u.

Priručnik je sastavljen za javna tijela, ali mnoge ideje i pristupi jednako su relevantni za poduzeća. Njime bi se trebalo pomoći i dobavljačima i pružateljima usluga – posebno manjim poduzećima (MSP-ovi) – da bolje razumiju zahtjeve povezane s okolišem koji se sve više pojavljuju u javnim natječajima.

Buying Green priručnik možete preuzeti ovdje.

O zelenoj nabavi možete saznati više i na našem programu usavršavanja (8 bodova):
ESPD – europska jedinstvena dokumentacija o nabavi; Implementacija novih Direktiva u nacionalno zakonodavstvo; Zelena javna nabava u praksi, 28.4.2016. u Zagrebu
Program