TIM4PIN MAGAZIN 3/2015

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovane čitateljice i čitatelji!

Premda će ovaj broj časopisa na vaše stolove stići nešto kasnije, izborom prigodne „cvjetne“ naslovnice svim čitateljicama želimo izraziti čestitke povodom 8. ožujka, međunarodnog Dana žena. Nadamo se da će naslovna slika s tulipanima upotpuniti vizualni dojam radnih stolova, na kojima su vaze s cvijećem primljenim od pažljivih kolega i suradnika.

Unutrašnjost i sadržaj časopisa nisu u tako veselom tonu. Teme koje obrađujemo i ovaj put su samo stručne i aktualne. Samim time i ozbiljne. Asocijacija koja bi se neizravno mogla povezati s time je citat iz jednog starijeg humorističkog filma naših istočnih susjeda u kojemu direktor u svojem govoru između ostaloga kaže: „…ne cveta cveće ni u naše preduzeće“. U prenesenom značenju, mnogi će prepoznati i svoje radne sredine i opću financijsku situaciju. Pritom bi se svakako trebali zapitati koliko i sami pridonose tome i što mogu učiniti da ne bude tako. Ako ništa drugo, onda bar u doslovnom smislu možemo nešto učiniti. Proljeće nam je na pragu pa si priuštimo bar ono što možemo efikasno i odmah. S malo živahnog proljetnog cvijeća među sumornim papirima, obilježiti dolazak novog, sunčanijeg i toplijeg kalendarskog ciklusa. A možda i simbolizirati sramežljivi početak povoljnijeg poslovnog ciklusa, koji nam najavljuju dobre vijesti o porastu naše industrijske proizvodnje i novim jeftinim zaduživanjima kojima ćemo vraćati stare skupe dugove.

Uz to, iza većine čitatelja iz računovodstvenih i financijskih službi uglavnom su ostale velike obveze sastavljanja i podnošenja godišnjih financijskih izvještaja, poreznih prijava i izjava o fiskalnoj odgovornosti. I to može biti dobar povod za malo veseliji pristup radnoj svakodnevici.

Velikog opuštanja naravno nema, jer tekuće obveze i dalje iziskuju stalni angažman i usvajanje novih znanja. Posebno je ovih dana bilo „zanimljvo“ u službama onih korisnika državnog proračuna kojima je uvedena nova obveza detaljnog izvještavanja o vlastitim i namjenskim prihodima koji su uključeni u Državni proračun za 2015. godinu. O tome i u ovom broju dajemo osvrt, no zasigurno će ta tema puniti naše stranice još neko vrijeme i u budućnosti. Problemi s nedosljednom primjenom proračunskih klasifikacija i informatička nepripremljenost danas rezultiraju upitnom razinom kvalitete prvih izvještaja koji su dostavljeni nadležnim ministarstvima. No, kao i uvijek kada se uvode nove obveze potrebno je vrijeme da se sustav „posloži“. Tako će vjerujemo biti i ovaj put.

Obradom pojedinih tema za koje pokazujete poseban interes nastojat ćemo vam i dalje biti korisni. Koliko smo uspješni u tome najbolje vi znate. Ako smatrate da jesmo, bili bismo vam zahvalni da nas preporučite svojim suradnicima. Ako smatrate da može i treba bolje, pomozite nam u tome svojim prijedlozima, sugestijama i dobronamjernim kritikama.

Srdačan pozdrav!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 3/2015

Teme: Strateško planiranje, Zapošljavanje osoba s invaliditetom, Oporezivanje sportaša, Trgovačka društva u vlasništvu JLS, Oporezivanje prometa nekretnina, Pokazatelji uspješnosti u visokom obrazovanju, Obveza prijave gospodarske djelatnosti
Broj stranica: 108
Izdanje: ožujak 2015.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu