TIM4PIN MAGAZIN 1/2015

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Na samom početku ove nove 2015. godine, naš prvi susret započnimo kako to i priliči, dobrim željama za poslovnim uspjehom i osobnim zadovoljstvom! Iza nas su dani u kojima smo uglavnom radili smanjenim intenzitetom, više boravili u krugu obitelji i prijatelja slaveći blagdane. Statistke kažu da si je i svaki dvadeseti od nas priuštio neki oblik „snježnih radosti“. Uz navedeno, blagdansko ozračje u dobroj su mjeri obilježili i predsjednički izbori. I tako, u trenutku kada budete čitali ovaj prilog, već ćemo imati novoga Predsjednika ili Predsjednicu. O tome će, prema očekivanjima odlučiti otprilike polovina biračkog tijela, dok druga polovina, iz raznih objektivnih ili osobnih razloga neće izaći na izbore. Kako god izbori završili, pobjednici/ku želimo uspješan rad na dobrobit sviju nas.

Neće to biti laka misija, ali joj zasigurno nećemo ni doprinjeti svojim nepotrebnim pesimizmom. Za to imamo, kako domaće tako i strane bankarske analitičare, koji na globalnoj razini najavljuju određenu stagnaciju i pad gospodarskih aktivnosti, a u Hrvatskoj nastavak recesije. S druge strane, neke istaknute domaće i međunarodne institucije vjeruju u blagi oporavak gospodarstva i prognoziraju simboličan rast domaćeg BDP-a, što bi bio uspjeh nakon niza depresivnih godina.

Nastupajuća 2015. godina je i treća godina od pokretanja časopisa TIM4PIN Magazin. U složenim i zahtjevnim godinama iza nas, uspjeli smo, zahvaljujući prvenstveno vama i vrijednim suradnicima, stabilizirati ovaj ambiciozni izdavački projekt. Vjerujemo da će naš časopis i u ovoj godini imati važnu i korisnu ulogu u sagledavanju i tumačenju novina koje su nastupile. A one su zaista brojne. U sustavu proračuna valja se nositi s mjerama reguliranja prekomjernog deficita i neravnoteža, drugačijim pristupom praćenju izvršavanja proračuna, sukladno novom sustavu ESA 2010, te nastavku ograničenja proračunske potrošnje na svim razinama.

Neprofitne organizacije, naročito one veće i značajnije, moraju značajno unaprijediti svoje sustave financijskog upravljanja i kontrole, primjenjujući novi Zakon o financijskom poslovanju I računovodstvu. Kao pratnja i “sjena” svih poslovnih događaja su i porezi. U svim poreznim oblicima došlo je do određenih manjih ili većih promjena koje treba uvažiti. Najeksponiranije su promjene u oporezivanju dohotka koje izazivaju razne političke, ali i ekonomske prijepore i rasprave. S jedne strane, odražavaju se pozitivno na naša osobna primanja i potrošnju, a s druge strane iniciraju porast poreznih i cjenovnih opterećenja na lokalnoj razini. Kako se one odnose na svakoga od nas, ovisi o našem individualnom položaju kao primatelja dohotka i istovremeno konzumenta lokalnih javnih usluga.

O svim ovim temama iscrpno pišemo već u ovom broju časopisa, a naravno pisat ćemo i ubuduće. Kao i prethodnih godina izlaženja, časopis ćete primati u drugoj dekadi tekućega mjeseca, što smatramo optimalnim za popunjavanje informacijske praznine u odnosu na ostala mjesečna stručna izdanja koja možda koristite.

Na kraju ovoga obraćanja, želim zahvaliti svima vama, u ime uredništva, na povjerenju koje nam ukazujete čitajući časopis. Bili bismo vam zahvalni, ako biste naš časopis preporučili i vašim poslovnim kolegama i suradnicima. Vaša preporuka najbolji je i najpouzdaniji način naše afirmacije i popularizacije. Nadamo se da je zaslužujemo.

Srdačan pozdrav!  

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 1/2015

Teme: Financije izvještaja za 2014. godinu, Porezne prijave za 2014. godinu, Otpisi i obročna plaćanja javnih davanja, Procjena vrijednosti nekretnina, Izvršavanje Državnog proračuna, Novosti u neprofitnom računovodstvu, Inventurna razlika
Broj stranica: 148
Izdanje: siječanj 2015.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu