TIM4PIN MAGAZIN 01/2019.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Prije svega, želimo vam uspješnu i sretnu novu godinu!

Ovim brojem časopisa započinjemo sedmu godinu njegova izdavanja i na tome možemo zahvaliti prvenstveno vama koji ga čitate i u njemu, vjerujemo, nalazite korisno štivo u svakodnevnom radu.

Iza nas su veliki i radosni blagdani, utihnula je buka pirotehničkih sredstava, prestale su predblagdanske gužve u trgovinama i još samo brojne lampice i ukrasi odražavaju atmosferu slavlja. S početkom nove godine stigla nam je i prava zima. Ne toliko snijegom koliko hladnoćom i snažnim vjetrovima o čijim posljedicama na području Dalmacije smo se mogli uvjeriti na malim ekranima.

Nakon mjeseca potrošnje stigao je siječanj, mjesec štednje i pokrivanja minusa na računima. To naravno ne vrijedi za one koji će ovih dana iz spremišta izvaditi svoje skije i snowboarde i uputiti se na brojna skijališta u bližem ili daljem europskom susjedstvu. Tamo je već odavno poznat i rado očekivan tzv. hrvatski tjedan u kojemu će se oko 200.000 naših sugrađana raspršiti po, uglavnom umjetnim, snijegom prekrivenim skijaškim stazama.

Na našoj ekonomsko – političkoj sceni trenutno vlada zatišje. Saborski zastupnici su na odmoru, a pozornost privlače novonastale okolnosti oko kupnje izraelskih borbenih zrakoplova i već pomalo uobičajeni prelazak pojedinih saborskih zastupnika iz izvornog u neki drugi tabor.

Na globalnoj sceni konačno je otkriveno ima li Mjesec zaista i svoju tamnu stranu. U njezino postojanje mogli smo se uvjeriti zahvaljujući kineskoj svemirskoj letjelici Chang’e 4 koja se spustila na tamnu stranu Mjeseca, što je prvi takav pokušaj u cijeloj povijesti čovječanstva. Na drugoj strani svijeta, politički prijepori u SAD-u. Američki demokrati su u četvrtak preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu obilježavajući početak nove ere oporbe republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu, dok Senat nakon izbora na polovici predsjednikova mandata ostaje pod kontrolom republikanaca. Dakle najveće svjetske sile bave se svojim velikim poslovima. Na nama je okrenuti se svojoj svakodnevici.

Početak nove poslovne godine uvijek je naročito zahtjevan u računovodstveno – fi nancijskim službama. Uz uobičajene tekuće obveze i primjenu izmijenjenih propisa, valja prionuti brojnim obvezama obračunskog i izvještajnog okončanja prethodne godine. Oni iskusniji već su navikli na ovakav ritam i vjerujemo da im početak godine neće biti neuobičajeno stresan. Člancima u časopisu nastojali smo obuhvatiti najvažnija pitanja i aktualnosti o kojima treba voditi računa, a tako ćemo nastaviti i ubuduće.

Uz srdačan pozdrav, još jednom hvala na povjerenju i sretno!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 01/2019.

Teme: Godišnji financijski izvještaji za 2018. godinu u sustavu proračuna, Priznavanje prihoda i rashoda u 2018. i povrati u proračun, Izvještaj o rashodima prema funkcijskoj klasifikaciji, Računovodstveni postupci s inventurnim razlikama, Novi Zakon o fi skalnoj odgovornosti, Ususret novom Zakonu o Državnom uredu za reviziju, Novine u Općem poreznom zakonu od 1. siječnja 2019. godine, Ulazak i izlazak iz registra obveznika PDV-a u 2019. godini, Novine u Zakonu o obveznim doprinosima, Minimalna plaća u 2019. godini, Novine u ostvarivanju prava na starosnu mirovinu od 1. 1. 2019., Prava i isplate osobama na stručnom osposobljavanju, Obveze i aktivnosti naručitelja tijekom pripreme postupka javne nabave, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Obveze korisnika nakon potpisa ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, Unaprjeđenje suradnje OCD-a i lokalne zajednice u uporabi javnih prostora pomoću Europskog socijalnog fonda
Broj stranica: 140
Izdanje: siječanj 2019.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu