TIM4PIN MAGAZIN 01/2020.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

U novu 2020. godinu zakoračimo kako i priliči, iskrenim željama da nam osobno i poslovno bude ispunjena zadovoljstvom i ostvarenjem naših očekivanja.

Završna priprema ovog broja časopisa, kojim započinjemo osmu godinu njegova izlaženja, odvija se u ozračju dvaju značajnih događanja. Božićnih i novogodišnjih blagdana te prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora.

Blagdanske dane tradicionalno obilježavaju bogate trpeze, okićena drvca i vesela, šarenim lampicama ukrašena pročelja naših domova. Kao i niz prethodnih godina ponovo je izostao bijeli, snježni ugođaj. Izostale su, sada već uobičajeno, i brojne prigodne čestitke koje su se nekada s radošću birale, rukom pisale odabranima te poštom primale i slale. Suvremene tehnologije zamijenile su ih milijardama elektroničkih poruka koje se sudaraju u svemiru i završavaju na pametnim i manje pametnim telefonima. No četvrta industrijska revolucija je tu i još mnogo toga virtualnog donijet će u živote svih nas, a ponajviše u živote mladih i generacija koje dolaze.

Predsjednički izbori koji su u tijeku, namjerno ili slučajno, još uvijek odolijevaju zahtjevima digitalizacije. I dalje zahtijevaju naše fizičko prisustvo, papir i olovku, brojanje i zbrajanje. Zasigurno je i to jedan od razloga što tek oko polovine građana konzumira svoje građansko pravo, a to opet posljedično utječe i na konačni rezultat. Bilo kako bilo, pred nama je drugi krug predsjedničkih izbora i samo dvoje od jedanaest kandidata imaju se pravo nadati i boriti za pobjedu. Ona naravno ovisi o njihovim osobnostima kojima su nam se odavno predstavili, ali još više stavu nas navijača. Bit će to prema najavama i prognozama političkih analitičara zanimljiva i neizvjesna utakmica pa je šteta propustiti je.

Za nekoliko dana Hrvatsku čeka vrlo važna uloga predsjedanja Vijećem Europske unije; od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. Vrhunac hrvatskog predsjedanja bit će samit EU-a i Zapadnog Balkana u Zagrebu u svibnju iduće godine. Građani tu aktivnost neće pratiti jednakom strašću kao prethodno opisane, ali valja ipak znati da je za ugled naše zemlje u međunarodnom okruženju ova zadaća od iznimne važnosti. Prema objavljenom programu Vlade, Hrvatska će se zalagati za uređeno provođenje Brexita i izgradnji bliskih budućih odnosa s Velikom Britanijom, a također podržati napore unutar EU-a da internetski giganti poput Facebooka i Googlea plaćaju porez u zemljama u kojima djeluju, a ne gdje su registrirani. Tu su, nadalje, izazovi upravljanja migracijama i povratku normalnom funkcioniranju šengenskog prostora u koji bismo trebali uskoro ući. Tijekom predsjedanja, kao i dosad, Hrvatska će nastaviti snažno podupirati suradnju EU-a i NATO-a, a, što je iznimno važno, kao prijateljica kohezije boriti se protiv zahtjeva neto uplatiteljica u proračun EU-a da se smanji financiranje kohezije i poljoprivrede iz proračun teškog 1135 milijardi eura.

U svakom slučaju, sljedeća godina po mnogo čemu bit će zanimljiva. U njoj nas očekuju i parlamentarni izbori te će mnoge aktivnosti na javnoj i zakonodavnoj sceni valjati promatrati i u tom kontekstu.

Na kraju ovog kratkog obraćanja, ostaje nam zahvaliti vam što ste i dalje naš vjerni čitatelji i nadati se da ćemo zajedno biti uspješniji u vremenu koje dolazi.

Srdačno i s poštovanjem vas pozdravljamo!

Glavni urednik: Prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 01/2020.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, računovodstvo, fiskalna odgovornost i financijsko upravljanje, plaće i naknade, porezi i doprinosi, pravo, javna nabava, Europska unija i fondovi, lokalna samouprava, poslovanje neprofitnih organizacija, kultura, pametni gradovi, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 136
Izdanje: siječanj 2020.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu