TIM4PIN MAGAZIN 03/2020.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

U uvodnom obraćanju na početku časopisa nastojimo se osvrnuti na društveno–ekonomski, ekološki, politički i svekoliki aktualni kontekst koji nas okružuje. Pritom je osnovna misao vodilja ne iznositi osobne stavove i uvjerenja i time zlorabiti ovaj javni prostor kojim nastojimo održati i neformalni kontakt s vama za koje pišemo i koji nam vjerujete. Nekada je lako, a nekada i teško izraziti se riječima usko, a mislima široko. Za ovaj broj izbor aktualnosti bio je brojan i lak. Novi predsjednik države je inauguriran, u najvećoj političkoj stranci dinamične su predizborne aktivnosti za čelništvo, korona-virus, masoni i maškare. Nespojivo u jednu rečenicu, osim ove posljednje navedene.

Svjedočili smo dosad neuobičajenoj ceremoniji inauguracije novog predsjednika države. Osim skromne i malobrojne procedure, čuli smo i predsjednika koji ne ponavlja zakletvu za predsjednikom Ustavnog suda, već je u dahu samostalno izgovara u potpunosti. Čuli smo i ekstravagantnu umjetničku izvedbu himne koja, prema reakcijama, gotovo da konkurira otvaranju Europske prijestolnice kulture 2020 u Rijeci. Rezultat toga je i vjerojatno najkontroverznija kaznena prijava podnesena DORH-u. Zaista živimo u živopisnom okruženju, što dokazuje da je demokracija u kulturnim sferama zaista i zaživjela.

Izbori za čelništvo velikih političkih stranaka uvijek pobuđuju i širok interes, a ove je godine to posebno tako s obzirom na moguću refleksiju na skore parlamentarne izbore. Dinamično je i uskoro ćemo znati ishod te pretpostavljati daljnje reperkusije.

Korona-virus je zasad samo nelagoda kojom smo višestruko i svakodnevno počašćeni u svim vijestima. Doživljavamo je dalekom opasnošću i vjerujemo da će tako i ostati. Ono što ipak izaziva zebnju je činjenica da u ovom suvremenom, uskoro 5G svijetu, osim klimatskih promjena, nastaju i nove nepredvidive ugroze pred kojima su nemoćna sva suvremena naoružanja i dostignuća 4. industrijske revolucije.

Masoni. Većina o njima ne zna puno. Logično jer su tajna udruga u čijem statutu je tajnovitost temeljni postulat. Svi koji to nisu doživljavaju ih mistično, u pravilu ne s pretjeranim simpatijama, kao i sve tajnovite stvari i pojave. O masonima se u nekoliko posljednjih desetljeća manje pisalo u medijima nego u posljednjih nekoliko dana. Novi izazov u kandidiranju za obavljanje visokih javnih dužnosti je tu.

I konačno, maškare. Lijepa, vesela tradicija igre, opuštanja, alegorije, ironije, ponekad sarkazma, ni ove godine nije iznevjerena. Završne maškarane svečanosti i parade krajem veljače vrhunac su ovog razdraganog doba godine. I neka tako ostane i u svim nadolazećim.

U navedenom okruženju naš radni dio dana za mnoge obilježavaju pripreme za sastavljanje i predaju Izjave o fiskalnoj odgovornosti. Dopunjenih zahtjeva, sve ozbiljnije shvaćena kod onih koji je pripremaju, ali još uvijek podcijenjena od dijela čelnika. Tu su i godišnje prijave poreza na dohodak onih koji ne podliježu posebnom postupku koji automatizmom provodi porezna uprava sve naprednijim e-tehnologijama.

U časopisu smo nastojali pripomoći uspješnom izvršenju vaših obveza. Hvala vam što ste s nama.

Srdačan pozdrav s poštovanjem!

Glavni urednik: Prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 03/2020.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, računovodstvo, fiskalna odgovornost i financijsko upravljanje, plaće i naknade, porezi i doprinosi, pravo, javna nabava, Europska unija i fondovi, lokalna samouprava, zdravstvo, vatrogastvo, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 99
Izdanje: ožujak 2020.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu