TIM4PIN MAGAZIN 04/2022.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Proljeće nam je stiglo sa svim svojim obilježjima, a nadajmo se da će stići i usjevima, toliko potrebne proljetne kiše.

Ipak, proljetnu ljepotu zasjenjuju ružna i zabrinjavajuća ratna događanja u našem, ne tako dalekome okruženju. Rat se međutim ne vodi samo oružjem u Ukrajini, već ekonomskim, financijskim i energetskim mjerama na širokome europskome području. Ekonomske i financijske sankcije Rusiji izazvale su „energetski odgovor“ i financijski ultimatum te pokazale svu ovisnost i ranjivost europskoga gospodarskog sustava. Globalni poremećaji opskrbnih lanaca izazvani pandemijom u kombinaciji s prijetećim energetskim deficitom već sada su izazvale val ekonomskih poremećaja, a daljnje eskaliranje ekonomskog rata moglo bi imati nesagledive posljedice na stabilnost gospodarstva zemalja članica EU.

Tračak nade u bolje dane ipak se pojavio nakon posljednjeg kruga mirovnih pregovora koji nagovještavaju razumnija rješenja bez daljnjih razaranja i ljudskih patnji. Budu li se događanja odvijala u naznačenome pravcu, za nadati se da će i ekonomsko – energetske napetosti popustiti. Ipak, nezahvalno je prognozirati daljnji razvoj događanja jer u svemu tome važnu ulogu imaju i strane kojima ovakva, za Europu loša situacija donosi značajne ekonomske koristi. Trenutno smo u ulozi promatrača, a naš utjecaj na ishod gotovo je ravan utjecaju na rezultat utakmice koji imamo kao navijači s tribina stadiona. Da bi se to promijenilo u relativno kratkome roku, na potezu je politika koja svoje potencijale mora značajno usmjeriti u razvoj i transformaciju energetskog sektora u novonastalim okolnostima.

Ono što kao građani već osjećamo vrlo snažno su poskupljenja gotovo svih proizvoda i usluga. Najavljeno sniženje PDV-a koje bi trebalo ublažiti val poskupljenja nekih proizvoda, trgovci su izgleda već preduhitrili te će im snižavanje stopa poreza samo osigurati dodatne zarade. Sve u svemu pred nama je turbulentno razdoblje kojemu ćemo se, kao i uvijek morati prilagoditi.

Na stručnome planu svjedočimo nastavku priprema za uvođenje eura, a u proračunskom sustavu značajnoj promjeni izvještajnog sustava. Pojašnjenju ovih novina dajemo doprinos i u ovom broju našega časopisa. Donosimo i niz drugih aktualnih tema te se nadamo da ćete i ovaj broj sa zanimanjem pročitati.

Srdačno vas i s poštovanjem pozdravljamo!

Glavni urednik

Prof.dr.sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 04/2022.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, računovodstvo, plaće i naknade, porezi, pravo, javna nabava, Europska unija i fondovi, pametni gradovi, poslovanje neprofitnih organizacija, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 88
Izdanje: travanj 2022.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu