TIM4PIN MAGAZIN 05/2019.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Izborna promidžba za Europski parlament, Kinezi brodograditelji i 67 je previše koloplet je vijesti koje nas obasipaju ovih dana iz svih tiskanih i elektroničkih medija. Samo za trenutak i na jedan dan vijesti su osvježene prvomajskim grahom i obilježavanjem Praznika rada.

Zanimanje kandidata za mjesto u parlamentu EU-a i ovog puta je vrlo veliko. Zbirna lista pravovaljanih kandidacijskih lista dosegla je broj 33 što je za osam lista više nego na izborima prije pet godina. To znači da se 396 kandidata, s više ili manje optimizma i ambicija, nada primiti petogodišnjeg privremenog rada u inozemstvu. Ovih dana imamo priliku svakodnevno, ujutro i navečer, poslušati njihovo predstavljanje i razloge zašto bismo svoj glas trebali dati baš njima. Svakako bismo o tome trebali razmisliti, a, što je najvažnije, i izaći na izbore. Time bismo zapravo pokazali da razumijemo važnost parlamenta EU-a i ulogu onih koji nas tamo zastupaju. Koliko je tome tako vidjet će se vrlo brzo, već 22. svibnja ove godine.

Nedavni posjet visoke kineske delegacije i razgovori s našim političkim vrhom donijeli su tračak optimizma i nade u rasplet teške priče i sudbine naših sjevernih brodogradilišta. Predstavnici najveće kineske brodograđevne kompanije obišli su Uljanik i 3. Maj, dobili uvid i informacije o stanju i razvojnim mogućnostima. Na nama, a posebice na radnicima koji su već dugo, dugo bez plaća, sada je da čekamo kako će potencijalni investitori ili strateški partneri s istoka procijeniti svoje ekonomske i/ili geopolitičke interese da spriječe stečaj i inkorporiraju se dodatno u europski gospodarski prostor. Vjerujemo da će i ljepota našeg Jadrana imati utjecaja na njihovu odluku s dalekosežnim posljedicama.

Najintenzivnija aktivnost ovih je dana započela na prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se u mnogo čemu opozvala najavljena mirovinska reforma, a čiji element je i produljenje rada do 67 godina starosti. Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti deset posto potpisa od ukupnog broja birača, što je manje od 380 tisuća, no sindikalisti očekuju više od 600 tisuća potpisa za tu referendumsku inicijativu. I ovdje ćemo rezultat saznati vrlo brzo, a onda slijedi već viđeni proces prebrojavanja i provjere potpisnih lista koje se na prethodnim referendumskim inicijativama nisu baš proslavile.

Toliko za ovaj uvod u novi broj časopisa koji je pred vama. Izađite na izbore i općenito budite aktivni građani! Demokracija nema smisla ako se ne konzumira.

Želimo vam da svibanj opravda epitet najljepšeg mjeseca u godini te vas pozdravljamo s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 05/2019.

Teme: Aktualnosti i propisi u pripremi, financije i financijsko poslovanje, računovodstvo, planiranje, plaće i naknade, pravo, javna nabava, Europska unija i fondovi, lokalna samouprava, poslovanje neprofitnih organizacija, pametni gradovi, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 98
Izdanje: svibanj 2019.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu