TIM4PIN MAGAZIN 05/2020.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Iza nas je vjerojatno najneobičniji travanj koji pamtimo. Proveli smo ga pod geslom „Ostani doma“!  Time se od nas tražila opća mobilizacija i doprinos u borbi protiv nacionalne i globalne epidemijske ugroze.  Uvod je to, kako se sve češće može čuti, u „novu normalnost“ i suživot s virusom. Tim sićušnim, nevidljivim, nepoznatim, opakim i podlim neprijateljem zbog kojega „ništa više neće biti kao prije“. Sada nam se barem tako čini. Zaustavio je naše gospodarstvo, naša putovanja i druženja, naše planove i aktivnosti. I pokazao nam, na pragu četvrte industrijske revolucije,  koliko smo zapravo ranjivi. Danas svjedočimo novom, do sada neviđenom globalnom jedinstvu znanstveno istraživačke zajednice i još neobičnije,  farmaceutske industrije. Svi su složni u pronalasku lijeka protiv zajedničkog neprijatelja. Neizvjesnost i strah pokazali su se novim, vrlo efikasnim faktorom globalnog povezivanja.

Utjecaj pandemije na svjetsko gospodarstvo ogroman je, a možda i najavljuje novi svjetski ekonomski poredak u kojemu će dosadašnji imperativi „trčanja za profitom“ morati prepustiti prioritet osiguravanju ekonomske samoodrživosti.

Vlada Republike Hrvatske poduzela je niz značajnih mjera za spašavanje radnih mjesta, gospodarskih i drugih subjekata. Dojučerašnje ekonomske i fiskalne projekcije i planovi urušeni su samo nekoliko mjeseci i pred nama je drugačija realnost koju danas još ne možemo potpuno sagledati.

Kako se epidemiološka situacija mijenja iz dana u dan, tako se i Vladine mjere prilagođavaju. Stoga i u budućnosti možemo očekivati niz poteza koji će zahtijevati prilagodbe u našim radnim procesima i zadaćama. Budimo na njih spremni.

Ovaj broj časopisa dominantno je posvećen prezentaciji i primjeni nekih od Vladinih mjera. Prvenstveno na području financiranja deficita, ograničavanja zapošljavanja i potrošnje u javnom sektoru, javne nabave i porezne politike.

Prošli broj časopisa pripremili smo i objavili u elektronskom obliku i stavili vam ga na raspolaganje na našim Internet stranicama, kako ne bi „ugledao“ samo prazne urede. Ovaj puta učinit ćemo isto, no dostavljamo Vam i tiskano izdanje, imajući u vidu da mjere ograničenja kretanja i rada ipak „popuštaju“.

Novonastala situacija promijenila je i uobičajeni način našega stručnoga savjetodavnog djelovanja.  Nova realnost, barem u dogledno vrijeme, su webinari umjesto fizičkog okupljanja na radionicama i seminarima.

Svi smo se ubrzano potrudili napraviti iskorak u primjeni informatičkih tehnologija i rada „na daljinu“. I dalje ćemo se u tom pravcu svi skupa unaprjeđivati, jer izvjesno je da će takav način rada u mnogome biti ne samo nužan nego i ekonomski opravdan.

Srdačan vam pozdrav!

Ostanimo zdravi i optimistični pred novim izazovima koji nas čekaju!

Glavni urednik: Prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 05/2020.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, računovodstvo, porezi i doprinosi, pravo, javna nabava, javna uprava, lokalna samouprava, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 73
Izdanje: svibanj 2020.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu