TIM4PIN MAGAZIN 05/2022.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Uvodnim obraćanjem nastojimo se u kratkim crtama osvrnuti i na aktualni društveni, ekonomski i politički kontekst naše radne svakodnevice. U odnosu na prethodni mjesec možemo, na žalost, konstatirati da u međunarodnom okruženju i dalje dominira rat u Ukrajini i njegove implikacije na gospodarski sustav EU čiji smo sastavni dio. Nadanja u njegov brzi završetak pokazuju se nerealnima, a zamjenjuje ih nadanje da rat neće eskalirati u svojim brojnim ružnim modalitetima. Inflaciju koja je postala naša ekonomsko – financijska realnost sada već svi osjećamo. Službeno, ona je na godišnjoj razini iznosila više od 7%, no stvarno ona ovisi o strukturi naše potrošnje. Unatoč nastojanjima i poreznim mjerama Vlade, na svakome koraku svjedočimo značajnim poskupljenima. To ipak znači da su trgovci „prisvojili“ značajan dio poreznih beneficija namijenjenih potrošačima. Smanjena kupovna moć i snižena potražnja vjerojatno će u skoroj budućnosti djelovati i na smirivanje cijena, no dug je to i spor proces.

Na zaposlenike u javnom i državnom sektoru posljedice inflacije djelomično će ublažiti skori rast plaća od 4%, no realno, plaće će u odnosu na izvjesnu rastuću inflaciju realno pasti. Vjerojatno ni rast plaća u gospodarstvu neće uspjeti kompenzirati inflacijske efekte, tim više, što se gospodarske aktivnosti odvijaju u sve zahtjevnijim okolnostima. No, na optimizam imamo pravo i nitko nam ga ne može oduzeti.

Na našoj političkoj sceni dočekali smo rekonstrukciju Vlade i poznato je koji će ministri biti zamijenjeni novima. Teške su to i vrlo nezahvalne pozicije. Neka im je sretno.

Naši vrhovni čelnici ušli su u novu fazu svojih verbalnih sukoba. Svaki i najmanji povod rezultira sve težim riječima i osobnim uvredama. Velika je to i za sada zbunjujuća novina u našem javnom prostoru.

Na zakonodavnom i stručnom planu prisutne su i dalje pripreme za uvođenje eura kao naše službene valute, a također i donošenje niza pravilnika kojima će se operacionalizirati provođenje novoga Zakona o proračunu. Iza nas je i prva primjena nove aplikacije Ministarstva financija za prezentiranje financijskih izvještaja proračunskih subjekata. Početne sporadične nejasnoće i problemi uglavnom su otklonjeni i u budućnosti će ovaj proces postati rutina. U tom kontekstu, u ovom broju časopisa objavljujemo i prilog koji će tome doprinijeti. Kao i uvijek, u časopisu obrađujemo niz drugih aktualnih tema te se nadamo da ćete i ovaj broj sa zanimanjem pročitati.

Srdačno vas i s poštovanjem pozdravljamo!

Glavni urednik

Prof.dr.sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 05/2022.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, računovodstvo, porezi, pravo, javna nabava, komunalno gospodarstvo, poslovanje neprofitnih organizacija, Europska unija i fondovi, pametni gradovi, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 92
Izdanje: svibanj 2022.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu