TIM4PIN MAGAZIN 06/2020.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Nova normalnost je nastupila. U samo nekoliko dana nakon relaksiranja mjera HZJZ-a ulice su pune, na semaforima su gužve, trgovine rade, a od nedjelje će opet raditi i nedjeljom. I najmlađi učenici vraćaju se u svoje klupe i među svoje prijatelje. Dobro zvuči i da su na graničnim prijelazima sa Slovenijom gužve te da su deseci tisuća naših susjeda došli na odmor i u obilazak svojih vikendica i apartmana.

Rad od kuće, sa svim svojim prednostima i nedostacima, također je iza velike većine od nas. U vrlo kratkom vremenu napravljeni su veliki koraci u digitalizaciji i online poslovanju javnih i drugih servisnih službi. Dobra strana izvanrednih okolnosti u kojima smo živjeli. Ponajviše je na tom području napravljeno u obrazovnom procesu srednjoškolaca i studenata. Nastava, kolokviji i ispiti „na daljinu“ odlično funkcioniraju i prihvaćeni su od svih sudionika.

Tom novom trendu i praksi prilagodila se i savjetodavna djelatnost te su ustaljeni seminari ustupili mjesto webinarima. Premda su neposredni kontakti i razmjena iskustava sudionika nezamjenjivi, mnogo je organizacijskih pogodnosti i troškovnih racionalnosti u ovom načinu stjecanja novih znanja. Budućnost će zasigurno i ovaj oblik stručne komunikacije sve više kombinirati s klasičnim fizičkim susretima.

Imamo i izmijenjeni Državni proračun. Rashodna strana nije se nominalno bitno mijenjala, ali su planirani javni prihodi supstituirani primicima od zaduživanja i pomoći. Realnost u ovom trenutku, no izvjesno i međukorak ka temeljitijoj izmjeni proračunskog financiranja do konca godina. Novim Zakonom o izmjenama i dopunama pratećeg Zakona sustavnije su regulirana ograničavanja zapošljavanja, javna potrošnja i dinamika financiranja javnih rashoda. Odluke koje su to privremeno regulirale i oko kojih je bilo puno pitanja i nedoumica prestale su se primjenjivati.

A tu su nam i skori parlamentarni izbori. Politički pretendenti na sljedeći vladajući mandat pomalo „izvlače“ svoja oružja za predizbornu utrku. Vijesti o pandemiji već su u dobroj mjeri ustupile mjesto izjavama i aktivnostima političkih suparnika. Kolorit koji je uobičajen i u kojemu nema „nove normalnosti“ jer je sve zapravo „stara normalnost“.

Svakako, očekuje nas medijski zanimljiv lipanj.

Ostanimo ili postanimo odgovorni! U svakom pogledu!

Srdačan pozdrav s poštovanjem!

Glavni urednik: Prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 06/2020.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, porezi i doprinosi, pravo, javna nabava, lokalna samouprava, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 83
Izdanje: lipanj 2020.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu