TIM4PIN MAGAZIN 10/2014.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Evo nas već u posljednjem kvartalu godine i na pragu još jedne jeseni. Nakon kišnoga ljeta nadamo se da će nam dolazeći dani donijeti više sunca i ovogodišnjoj jeseni ukloniti već ustaljeni epitet sumornosti. S javne ekonomsko-političke scene, nažalost, ne dolaze nam najave „razvedravanja“. Kretanje proizvodnje i bruto domaćeg proizvoda zadržavaju nepovoljne trendove, a to je kao što znamo, jedini indikator na kojemu valja temeljiti realno planiranje i prognoziranje prihodne komponente financijske budućnosti javnog sektora. I dugi niz prošlih godina imali smo sličnu situaciju i planirali smo s umjerenom dozom optimizma, postavljajući si neke željene ciljeve. Danas zato, kao i svih prošlih godina, imamo rebalanse proračuna. Kako državnoga, tako i većine lokalnih. Prihodna strana proračuna, približavanjem konca godine postaje sve izvjesnija, a također je nužno uskladiti i „podplanirane“ rashode, koji se očekivano ili neočekivano, nisu uspjeli zadržati na ciljanoj i planiranoj razini. I ne treba dvojiti da će se i ove godine planovi i proračuni na papiru uravnotežiti. Papir, kažu, može podnijeti svašta. A izgleda i svi mi zajedno.

U Hrvatskoj je izgleda nastupila i sezona referenduma. Donedavno smo ovim učestalim manifestacijama izravne demokracije, imali prilike svjedočiti kod zapadnih susjeda, no ovaj alat demokracije srećom smo i mi otkrili. Pitanja su zaista raznolika, od definicije braka, izbornog zakona, monetizacije autocesta i sl., te nestrpljivo čekamo što je sljedeće. Možda bi uz ovako veliki broj nezaposlenih i u nedostatku poduzetničkih ideja, bilo dobro razmisliti o uspostavljanju stalne referendumske infrastrukture u vidu ekipa stručnjaka za pravnu pripremu i ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja, opremljenih glasačkih mjesta, kutija i pribora, pripreme panoa, profesionalnih brojača glasova itd. No, šalu na stranu. Ono što je sigurno jest da glasači ili barem značajan dio njih, nije zadovoljan svojim indirektnim, zastupničkim participiranjem u državnom upravljanju, te referendumima nastoji usmjeriti neke zakonodavne, ekonomske i financijske tokove u pravcu koji smatra ispravni(ji)m. To je naravno pozitivno, ali ima i svoju cijenu, koju treba platiti iz nejakih proračuna.

Na koncu, nekoliko riječi i o pragmatičnim stvarima, konkretno o časopisu koji upravo čitate. Pred nakladnikom i uredništvom je također promišljanje i planiranje nove poslovne godine. Ona je nezamisliva bez vas, poštovani čitatelji. Mi se nadamo da smo sadržajem i kvalitetom časopisa opravdali vaša očekivanja, te da ćete ostati s nama i ubuduće. U tom uvjerenju, uskoro ćemo vam poslati i ponude za nastavak pretplate za 2015. godinu pod nepromijenjenim uvjetima. Bili bismo vam zahvalni, ako biste naš časopis preporučili i vašim kolegama i suradnicima, koji s njime još nisu upoznati.

Do sljedećeg broja, srdačno vas pozdravljam s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 10/2014.

Teme: Zakon o udrugama je na snazi, Novine u računovodstvu proračuna, Upravljanje državnom imovinom, Dopunski rad i privremeno zapošljavanje, Plaće u lokalnim jedinicama, Porez na potrošnju, Potpore male vrijednosti
Broj stranica: 126
Izdanje: listopad 2014.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu