TIM4PIN MAGAZIN 10/2018.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Evo i prvog ovogodišnjeg jesenskog broja. Iz vrućeg rujna zakoračili smo u vrlo svježi listopad. Uskoro će pastelne boje zamijeniti zelenilo šuma. Za nama su brojne pekmezijade, ajvarijade, gljivijade i druge „ijade“ koje se u jesen organiziraju u gradovima i općinama koji žive u prirodnom okruženju. Ovi lijepi običaji i aktivnosti, nama koji živimo na kamenu, asfaltu i betonu samo su vijesti kojima obično završavaju televizijski dnevnici i koje možemo pogledati u novinama.

Te vijesti ne zauzimaju puno medijskog prostora jer glavnina je ipak namijenjena nacionalnim top vijestima iz političkih arena i aferama koje su očito neiscrpne. Nedavno smo tako imali aferu hotmail povezanu s internetskim medijima, a ovih dana aktualni su tehnološki zastarjeliji SMS-ovi. Naravno nije problem u samim medijima već u sadržajima koji su njima prenošeni i koji u potpunosti odudaraju od javno publiciranih i obznanjenih informacija i sadržaja o djelovanju istaknutih javnih osoba iz političkog miljea.

Potonja afera otkrila nam je ipak i jednu možda šire neprimijećenu zanimljivost, a to je kolika je zapravo informiranost i važnost anonimnih vozača visokih dužnosnika. Jedan od njih, vozač ministra u resoru koji nema nikakve veze s poslovima unutarnje i vanjske sigurnosti, trenutno je u istražnom pritvoru jer je osumnjičen za odavanje strogo čuvane istražno – sigurnosne tajne?! Nekako je logično smatrati da je odgovornost profesionalnog vozača ograničena na područje održavanja urednosti i ispravnosti vozila te poštivanja prometnih propisa. Proizlazi da baš i nije tako. Dakle, ono što vozači čuju, netko im dojavi, istinito ili izmišljeno nipošto ne smiju dalje prenositi. To osobito vrijedi za one koji uz vozačke zadatke imaju i dodatne (ili primarne) obavještajne zadaće koje su se, vjerojatno tajno, obvezali preuzeti. No, zaključimo ovu temu krilaticom koja se na ovim prostorima sluša već desetljećima: neka institucije rade svoj posao.

I dok one rade svoj posao na nama je da radimo svoj. Obilježavaju ga, uz tekuću operativu, poslovi financijskog planiranja, a uskoro i planiranja nabave za iduću poslovnu i proračunsku godinu.

U ovom smo broju, za razliku od prošlog, prostor posvetili planiranju u neprofitnim organizacijama. Obveza je to kojoj treba posvetiti dužnu pažnju pogotovo u većim neprofitnim subjektima koje na to obvezuju i propisi.

Također, uz niz računovodstveno – financijskih tema, dali smo osvrt i na predstojeći treći krug porezne reforme o kojoj smo isto imali puno prilike slušati u medijima. Afirmativno od aktualne vlasti i kritizerski od oporbe. Logično i očekivano. Nakon usvajanja pojedinih elemenata promjena u poreznom sustavu detaljnije ćemo pisati o njihovim učincima na troškovnu stranu poslovanja i razlikama koje bi se mogle pojaviti u visinama plaća.

Do tada, odnosno do idućeg broja časopisa pozdravljamo vas s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 10/2018.

Teme: Devetomjesečno izvještavanje u sustavu proračuna, Financijski leasing kod proračuna i proračunskih korisnika, Stavovi nakon revizije postupka u slučaju makroekonomskih neravnoteža, Dječji proračun i godišnji izvještaj o izvršenju dječjeg proračuna, Osvrt na nalaze i preporuke DUR-a pri reviziji proračunskih subjekata, Elektronička usluga HZMO – e-prijave, Porezna reforma od 1. siječnja 2019., Uporaba imena jedinice lokalne samouprave u nazivu internetske domene, Legitimni interes kao temelj za obradu podataka, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Osobito bitne povrede postupka javne nabave, Poništenje postupka javne nabave, Pojednostavljene mogućnosti financiranja u poljoprivrednim fondovima, Savjeti i upute za pripremu EU projekata, Drugi poziv na dostavu projektnih prijedloga Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, Mogući razlozi prijevremenog prestanka mandata gradonačelnika, Godišnji programi rada i financijski planovi neprofitnih organizacija za 2019. godinu, Primjena digitalnih (pametnih) ugovora u području upravljanja javnim građevinama
Broj stranica: 117
Izdanje: listopad 2018.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu