TIM4PIN MAGAZIN 10/2020.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Ulazak u ovogodišnju jesen obilježen je novom aferom koja je i ovaj put povezana s jednim od naših najuspješnijih poduzeća. Riječ je naravno o Janafu. Iznenada, kao i potres, otvorila se tzv. Pandorina kutija poslovno-privatne isprepletenosti brojnih aktera na gospodarskoj, političkoj i pratećoj, privatno – prijateljskoj sceni. Negativne konotacije neformalne komunikacije dijela javnih osoba uslijedile su zbog činjenice da se izvjesni „Klub“, kao mjesto neformalnog povremenog sastajanja, našao na putu najnovije antikorupcijske istrage. Reputacijska i politička šteta za mnoge je javne osobe neizbježna. Ipak, najveću pozornost u ovom kontekstu izaziva verbalni duel dvojice vodećih političkih osoba. Na to smo ipak navikli u predizbornom, ali ne i u postizbornom razdoblju. Na ovoj relaciji zasigurno ne treba očekivati rasplet već razumno smirivanje tenzija u okvirima kontinuirane i najavljene „tvrde kohabitacije“.

Školska i akademska godina počele su. To podrazumijeva okupljanje i boravak velikog broja mladih ljudi na malom prostoru, a time i stvaranje nepovoljnih uvjeta za širenje epidemije. Kako će se situacija razvijati u nadolazećem razdoblju ostaje za vidjeti. Različiti scenariji odvijanja obrazovnih procesa su pripremljeni, a sigurno je samo to da niti u jednoj djelatnosti neće biti lockdowna. I stoga, zaista, preostaje nam samo da odgovornim ponašanjem pokušamo zaštiti sebe i druge.

Ovih smo dana svjedočili i potpunom kolapsu sustava telekomunikacija. Službeno obrazloženje i isprika temelji se na navodnoj velikoj softverskoj pogrešci za koju nitko nije kriv (?!). Prilika je to možda da se zapitamo što bi se dogodilo da nas zahvati softverska i internetska pandemija i kakav bi to lockdown bio na svim poljima našega, o tehnologijama sve ovisnijega, života i djelovanja.

Na globalnom planu i dalje do nas dopiru pikanterije predizborne utrke za skori izbor predsjednika SAD-a. Jedna od njih je povijesni presedan predsjednika Trumpa da na samom kraju svojega mandata nominira kandidatkinju na doživotno mjesto sutkinje Vrhovnoga suda, a druga je njegov status kao poreznog obveznika koji je, zbog navodnih gubitaka u poslovanju svojih brojnih tvrtki, platio tek minorni porez. Ove selektirane vijesti svakako ne doprinose njegovoj popularnosti kod nas i u međunarodnom okruženju, ali znamo da na izborima glasaju samo građani SAD-a. Oni će, iz svoje perspektive, izabrati za sebe očekivanu bolju opciju. Svi ostali su samo navijači.

U našim uredima, uz dnevne tekuće poslove, valja se pripremiti za izrade financijskih planova i proračuna. Smjernice, upute, prilagodbe zakonskog okvira i financijska proračunska ograničenja uskoro će biti obznanjena. U ovom smo broju nastojali pružiti vam informacije o metodologiji i pristupu proračunsko-planskim procesima, kao i o novinama u računovodstvu. Tu je i niz drugih aktualnih tema za koje vjerujemo da su korisne.

Uskoro ćemo vam ponuditi i uvjete za nastavak pretplate u sljedećoj, 2021. godini. Uz tiskano izdanje ponudit ćemo vam i elektroničko izdanje za kojim interes sve više raste. Nadamo se da ćete i ubuduće biti s nama.

Srdačan pozdrav, s poštovanjem!

Prof.dr.sc. Davor Vašiček

Glavni urednik

TIM4PIN MAGAZIN 10/2020.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, računovodstvo, javna nabava, porezi, pravo, školstvo, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 100
Izdanje: listopad 2020.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu