TIM4PIN MAGAZIN 10/2021.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Ušli smo posljednji kvartal još jedne godine. Nakon iznimno toplog rujna zakoračili smo u jesen. Nakon zelene i narančaste, na korona karti, označeni smo crvenom, a sam Zagreb tamno crvenom bojom. Unatoč tome, stječe se dojam da se ovoj činjenici u velikom dijelu javnosti pridaje manje pozornosti nego vremenskoj prognozi. Covid potvrde i maske za lice postale su dio „novonormalne“ svakodnevice, a apeli za cijepljenje i administrativne mjere ograničavanja rada i kretanja ne mijenjaju bitno udio cijepljenih u općoj populaciji. Pokušaji uvođenja restriktivnijih mjera nailaze na razne barijere. Posljedice takvog pristupa izravno se odražavaju na zdravstveni sustav koji je pred ponovnim izazovom preopterećenosti. Vidjet ćemo uskoro kako će se situacija razvijati, no u našem neposrednom susjedstvu razmjeri epidemije ponovo su alarmantni i to bi nam trebalo biti ozbiljno upozorenje.

Iznimno, čak i neočekivano, uspješna turistička sezona te sredstva iz EU izvora donijeli su dosta optimizma u naš javnofinancijski sustav. Značajna bespovratna sredstva počela su stizati u državnu blagajnu, a bilježe se i visoke stope rasta BDP-a i gospodarske aktivnosti uz istodobno nisku razinu nezaposlenosti. Već se u medijima i „iz usta“ nekih ekonomskih analitičara mogu čuti optimističke izjave o oporavku Hrvatske na pred pandemijsku razinu. Uz sve to nažalost „šulja“ nam se i sve veća inflacija. To najviše osjete oni koji su povezani s građevinskim aktivnostima, ali i svi mi kada posjetimo benzinske postaje. Ubrzo ćemo imati prilike vidjeti kako će se ova kretanja odraziti na naš državni i lokalne proračune za buduće razdoblje.

Sve su intenzivnije pripreme naše središnje banke i drugih institucija za uvođenje eura. Fiksirani tečaj od 7,53 HRK za jedan euro upućuje na zaključak da na svoju deviznu štednju ne možemo očekivati prirast kunske vrijednosti. To posljedično znači da će, uz zanemarive kamate i prisutnu inflaciju, kupovna vrijednost naše štednje i dalje kontinuirano padati. Sve su to poticaji intenziviranja potrošnje.

U zakonodavnoj sferi za sada nema konkretnih novina koje bi na s već sada primorale na prilagodbe. No, u pripremi je novi zakon o proračunu, a implementacija nove uredbe o uredskom poslovanju već sada bi nas trebala potaknuti na ozbiljne pripreme za novu fazu digitalizacije poslovanja u javnopravnoj sferi.

U ovom broju časopisa obradili smo i tu vrlo aktualnu temu, kao i niz ostalih za koje smo procijenili da će vam biti korisne u radu. Potkraj godine, kao i obično, počinju najave i ponude nastavka naše pretplatničke suradnje i u budućnosti. Nadamo se da smo svojom uredničkom politikom i pratećim savjetničkim angažmanom opravdali povjerenje koje ste nam u ovoj godini ukazali. Stoga se također nadamo da ćete i u budućnosti ostati naši čitatelji. Uskoro ćemo vam se obratiti i sa konkretnim ponudama za produljenje pretplatničkog odnosa u 2022. godini, a već sada možemo reći da uvjeti pretplate neće biti bitno promijenjeni.

Srdačno vas s poštovanjem pozdravljamo!

Glavni urednik

Prof.dr.sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 10/2021.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, plaće i naknade, upravno pravo, pravo, javna nabava, Europska unija i fondovi, odgovori na vaša pitanja, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 77
Izdanje: listopad 2021.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu