TIM4PIN MAGAZIN 11/2017.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Poodmakla jesen do sada nas je počastila relativno lijepim vremenom. Mjesec studeni do sada nije opravdao svoje ime. Nitko mu na tome ne zamjera. Dapače, ugodno i suho vrijeme omogućilo nam je da se dostojanstveno prisjetimo dragih osoba koje više nisu s nama.

Hladni vjetrovi zato nam već duže vrijeme pušu iz medija koji revno izvještavaju o „financijskom događaju godine“ i pravosudnim zapletima koji su ponovo na pomolu. Radi se naravno o Agrokoru. Već sada se spekulira o potencijalu našeg pravosudnog sustava da „za našega života“ rasplete ovu vrlo kompleksnu financijsko- poslovnu zagonetku. Svjedočimo već niz godina trajanju sudskih procesa koji su neusporedivo jednostavniji, no epilog im se još uvijek ne nazire. Svim je procesima zajedničko da su njihovi glavni akteri najeksponiranije vodeće osobe našega političkog, gospodarskog i sportskog života. Uz njih su kao po pravilu već dobro poznata lica nekolicine, uvijek istih, očito elitnih odvjetnika. Proceduralni pravosudni labirinti, formalni propusti u procesima, nepregledni niz žalbenih instanci pomalo odvode „velike slučajeve“ u zaborav i indolenciju javnosti.

Jesen je i vrijeme financijskog promišljanja i planiranja poslovanja u javnom sektoru. Ovih dana Sabor će usvojiti rebalans ovogodišnjega i Državni proračun za sljedeću godinu. Makroekonomski pokazatelji i smanjenje proračunskog deficita svakako su dobre vijesti, a mediji su nas već informirali o financijskim „dobitnicima“ i „gubitnicima.“ Kao i svake godine, imat ćemo priliku vidjeti i čuti na stotine amandmana oporbenih zastupnika koji u konačnici neće biti usvojeni. Na to računaju i sami predlagači, no prilika je to za, pred kamerama, izraziti svoje političko i svekoliko neslaganje s potezima i politikama vladajućih. Kolorit demokracije koji je nužan i na koji smo se već navikli.

Ljubitelji sporta, naročito muškarci, svoju će pažnju i nadanje ovih dana usmjeriti na dodatne kvalifikacije naše nogometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u nogometu. Bit će to sportski događaji koji će zasjeniti sva događanja na političkoj i pravosudnoj sceni. Ipak se radi o „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“.

U našim uredima, u okolnostima stabilne zakonske regulative, ne bi trebalo biti posebnih radnih uzbuđenja. Valja pomalo privoditi poslovnu godinu skorom završetku kada nas očekuju već uobičajene intenzivne aktivnosti svekolikog izvještavanja. O pripremama i radnjama koje treba pažljivo provesti pisat ćemo u idućem, posljednjem ovogodišnjem broju.

Nadamo se da je do vas došla i naša ponuda za nastavak pretplatničkog odnosa i u sljedećoj 2018. godini. Vjerujemo da ste odlučili da i nadalje ostanemo zajedno.

U tom uvjerenju srdačno vas pozdravljam u svoje i u ime uredništva časopisa!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 11/2017.

Teme: Ususret novinama u Zakonu o lokalnoj samoupravi, Korekcija i raspodjela rezultata proračunskih korisnika, Što donosi novi Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma?, Zatezne kamate, Fiskalna kretanja u Hrvatskoj i EU tijekom 2016. – nastavak smanjenja proračunskih deficita i dugova, Objedinjeno godišnje izvješće o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru, Komunalna naknada umjesto poreza na nekretnine, Izdavanje računa, Osobe na stručnom osposobljavanju za rad u sustavu mirovinskog osiguranja, Sukob interesa dužnosnika, Kriteriji za odabir ponude u postupku javne nabave, Novi provedbeni propisi u javnoj nabavi, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Financijski instrumenti – kako se pripremiti za novu EU u financijskoj perspektivi 2021. – 2027., EU sredstva za socijalno uključivanje i zapošljavanje marginaliziranih skupina, Porez na dobit u paušalnom iznosu kod neprofitnih organizacija, O sportskoj djelatnosti fizičkih i pravnih osoba i Registru sportskih djelatnosti, Školska shema od školske godine 2017./2018., Neoporezivi iznosi naknada, potpora, nagrada, dnevnica i otpremnina, Naknade korisnika državnog proračuna, Plaće, Naknada plaće zbog bolovanja i druge nesposobnosti za rad, Drugi dohodak, Primici izuzeti od ovrhe, Financijske obavijesti, Ostale informacije
Broj stranica: 99
Izdanje: studeni 2017.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu