TIM4PIN MAGAZIN 11/2018.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Predzadnji mjesec u godini je počeo i pred vama je, također, predzadnji ovogodišnji broj našeg časopisa. Prije točno godinu dana, također u predzadnjem prošlogodišnjem broju, kao događaj koji je obilježio aktualni društveno – ekonomski trenutak na ovom smo mjestu prokomentirali tada nadolazeću aferu Agrokor.

U međuvremenu su se dogodile velike promjene. Lex Agrokor polučio je planirane ciljeve. Nagodba vjerovnika postignuta je i postala je pravomoćna pa taj poslovni gigant nije otišao u stečaj. No, istodobno, stvorene su usporedne političke afere koje i danas traju. U Vladi su se dogodile značajne promjene, a bivši vlasnik Agrokora postao je privremeni stanovnik Londona. Ovih dana slučaj Agrokor ponovno je na velika vrata ušao u našu svakodnevicu. Uskoro se u Hrvatsku prisilno vraća glavni akter te će započeti dugotrajni sudski proces i velik izazov našem pravosudnom sustavu da rasplete ovu vrlo kompleksnu financijsko – poslovnu, ali i političku zagonetku. S druge strane, svjedočili smo još jednom povratku. Komentirajući istu temu iz svog kuta viđenja, na javnu scenu vratila se bivša potpredsjednica Vlade. Ovaj put kao autorica knjige Slom ortačkog kapitalizma. Radi se o izdanju čijoj promociji je dana iznimno velika medijska pozornost i koja je u samo jednom danu, zahvaljujući medijskoj akciji velike nakladničke kuće, razgrabljena u svih 45 000 primjeraka. Vjerujemo da su i mnogi od vas postali njeni vlasnici te će, o navedenom slučaju, moći saznati više o onome što se događalo u pravno – političkom back officeu. Toliko o aktualnom javno – političkom ozračju.

Jesen je i vrijeme financijskog promišljanja i planiranja poslovanja u javnom sektoru. Ovih dana Sabor će, kao i prethodne godine, usvojiti rebalans ovogodišnjeg Državnog proračuna za sljedeću godinu, a ubrzo će uslijediti i donošenje proračuna za sljedeću godinu. U tom ćemo kontekstu saznati konkretnije i svoju financijsku perspektivu u kojoj ne bi trebalo biti većih iznenađenja u odnosu na razdoblje iza nas.

Isto tako, u našim uredima ovaj mjesec ne bi trebalo biti posebnih radnih izazova. To ne vrijedi za one koji dosad nisu izvršili potrebne pripreme za obveznu primjenu e-računa od početka prosinca. Krajnje je vrijeme svim obveznicima javne nabave za pripremu mogućnosti primanja e-računa, a vrlo doći će vrijeme i za njihovo izdavanje. Usto, poslovnu godinu valja pomalo privoditi završetku kada nas očekuju već uobičajene intenzivne aktivnosti svekolikog izvještavanja. O pripremama i radnjama koje treba pažljivo provesti pisat ćemo, kao i obično, u idućem, posljednjem ovogodišnjem broju.

Nadamo se da je do vas došla i naša ponuda za nastavak pretplatničkog odnosa i u sljedećoj, 2019. godini. Vjerujemo da ste odlučili i dalje ostati naš čitatelj i na tome smo vam zahvalni.

U tom uvjerenju srdačno vas pozdravljam u svoje i u ime uredništva časopisa!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 11/2018.

Teme: Fiskalna kretanja u Hrvatskoj i EU-u tijekom 2017: nastavak pozitivne fiskalne konsolidacije, Objedinjeno godišnje izvješće o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru za 2017., Provjera vjerodostojnosti knjigovodstvenih isprava – likvidatura, Knjigovodstvene evidencije provođenja programa Zaželi – program zapošljavanja žena, Obveza izdavanja računa, Dan stupanja na snagu općeg akta, Novine u reguliranju rada studenata, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Pregled i ocjene ponuda, Obvezne osnove isključenja u postupcima javne nabave, Elektroničko izdavanje računa u javnoj nabavi, Financijske korekcije i nepravilnosti koje se ne odnose na javnu nabavu, Savjeti i upute za pripremu proračuna projekata EU-a, Odluka o poslovima koji se smatraju obavljanjem komunalnih djelatnosti – primjer dimnjačarske djelatnosti, Pravni status profesionalnih lokalnih dužnosnika, Posljedica nedonošenja proračuna lokalnih jedinica, Dopuna Računskog plana za neprofitne organizacije, Financijsko – računovodstveni okvir poslovanja zaklada, Knjiženje primljene donacije dugotrajne imovine, Prikaz konferencije Strateški pristup razvoju pametnih gradova i mogućnosti financiranja
Broj stranica: 110
Izdanje: studeni 2018.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu