TIM4PIN MAGAZIN 11/2019.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Jesen je konačno stigla. Na pola svog mandata donijela je kiše, vjetrove i niže temperature zraka. U svakodnevnom životu izvan radnih prostora najaktualnija tema ovih dana je zamjena ljetnih guma zimskima. Za mnoge to nije samo sigurnosno – tehnički, već i financijski izazov. Nakon 15. studenog za neke će to biti i dodatni financijski izdatak ne budu li ispunili svoju zakonsku obvezu.

U medijima svjedočimo zaoštravanju predizborne kampanje skorih predsjedničkih izbora. Eksponirani kandidati uglavnom ističu svoje viđenje negativnih osobina ostalih protukandidata i međusobno razmjenjuju komplimente. U nastojanju da mobiliziraju jedan dio glasačkog tijela u svoju korist, nerijetko izazivaju revolt ostalih dijelova. Za vjerovati je da je to rezultat procjena njihovih izbornih stožera jer ako nije, nekad bi bilo bolje da se samo smješkaju i ne govore ništa. Pogotovo ne ono o čemu nisu ni pitani. Pouka koju su kandidati imali prilike naučiti u nekim ranijim predsjedničkim kampanjama je da se nipošto ne smiju nastojati dodvoriti svima. Ishod takvog pristupa vrlo vjerojatno je izborni poraz. U danima pred nama imat ćemo puno prilika prepoznati koju strategiju i taktiku je tko odabrao i kakvim je učinkom to rezultiralo.

Usporedno s predizbornim aktivnostima, mediji su okupirani štrajkom u sustavu obrazovanja. Za mnoge je dugotrajno i uporno inzistiranje na štrajku pomalo zbunjujuće. Brojke i postoci koji se spominju u zahtjevima sindikata i ponuđenim rješenjima Vlade gotovo su podudarne. Sve se vrti oko 6,12 %. Taj je linearni porast osnovice za plaće u javnom i državnom sektoru Vlada ugradila u prijedlog Državnog proračuna za iduću godinu, no to nije ono što sindikati traže. Sve je dodatno usložila i činjenica da se jedan vladin koalicijski partner interpolirao između ponude Vlade i zahtjeva sindikata pa smo ovih dana iščekivali i možebitne prijevremene parlamentarne izbore. Ta je neizvjesnost sada iza nas i ostaje nam još pričekati da i sindikati iz svega izađu neporaženi. Dotad će se provoditi neuobičajeni model tzv. cirkularnog štrajka za koji se nadamo da, na opće zadovoljstvo svih kojih se tiče, neće predugo trajati.

Pred nama je usvajanje rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna kao i proračun za iduću proračunsku godinu. U 2020. godini prihodi državnog proračuna planiraju se u iznosu od 145,1 milijardu kuna, a rashodi 147,3 milijarde kuna. Prihodi će dakle porasti za 6,7 %, a rashodi za 5 % u odnosu na originalno planirani proračun za 2019. godinu. Sigurno je da će kao i svake godine oporba uložiti na stotine amandmana od kojih će mnogi imati samo promidžbenu ulogu za njihove predlagače. No sve je to dobro poznati scenarij u demokratskim sustavima.

Kako u ovom obraćanju često spominjemo izbore i promidžbu, prilika je to da se osvrnemo i na vaš izbor stručne literature za sljedeću godinu. Nipošto nećemo reći da ostala stručna izdanja nisu dobra i ukazivati na njihove manje ili veće slabosti. Dapače, u svima je moguće pronaći korisno štivo. Ipak, ako morate odabrati samo jedan stručni časopis, nadamo se da će to biti ovaj naš – TIM4PIN Magazin.

U tom vas uvjerenju i nadanju srdačno pozdravljamo!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 11/2019.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, fiskalna odgovornost i financijsko upravljanje, računovodstvo, porezi i doprinosi, plaće i naknade, javna nabava, Europska unija i fondovi, javna uprava, lokalna samouprava, poslovanje neprofitnih organizacija, pametni gradovi, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 100
Izdanje: studeni 2019.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu