TIM4PIN MAGAZIN 1/2023.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Prije svega, želimo Vam sretnu, zdravu i uspješnu novu, prvu „euro godinu“! Nastavljamo gdje smo stali prethodne godine i hvala vam što ste s nama.

Nadamo se da ste se opskrbili dovoljnom količinom „sitniša“ nove hrvatske valute kako biste bez stresa mogli popiti kavu u omiljenom kafiću, kupiti u jutro pecivo, a sve rjeđi možda i novine pri dolasku na posao. Ako i niste, u prva dva tjedna 2023. godine imat ćemo dvije jednakovrijedne valute pa će ustaljeni običaji moći proći bez većih nesporazuma. Svakako, plaćanje kreditnim i debitnim karticama optimalan je način financiranja naše potrošnje. Do sada smo svi samo štednju, automobile i nekretnine vrlo vješto valorizirali u eurima, ali od sada ćemo to morati i za sve artikle tekuće svakodnevne potrošnje. Posebno će biti zanimljivo na tržnicama valorizirati npr. salatu, jabuke, „grincajg“ ili cvijet koji ste odlučili pokloniti sebi ili nekome koga želite obradovati. Imajući na umu i našu galantnost, vjerojatno ćemo ipak zastati na trenutak prije davanja „manče“, „tringelta“, „kusura“ ili „tipa“ pri plaćanju ugostiteljskih usluga.

Blagodati uvođenja eura, vjerujemo, osjetit ćemo postupno s vremenom. Mnoge koje nas čekaju smo čuli u javnim medijima. Za sada samo „ne prepoznajemo“ svoje financijske planove i obračune plaća i sve nam je nekako „malo“. No, i to ćemo sigurno brzo usvojiti. Onima s dužim radnim iskustvom ovo je treća promjena valute (s jednom denominacijom u međuvremenu). YU dinar postao je HR dinar pa smo ga zatim „skratili“ za  četiri nule (ili pomaknuli zarez četiri mjesta „u lijevo“) i dobili našu, sada već bivšu hrvatsku kunu. Sada je to prilično složenije jer našu ex-kunu moramo dijeliti s cca 7,5 da bi dobili novu, nadamo se dugoročnu novu valutu.  Zloguki proroci ne misle tako, ali „tko gubi ima pravo da se ljuti“.

Još smo pod dojmom ponovnog velikog uspjeha naših nogometaša. Zaista je impresivno kako smo svi bili složni u bodrenju i slavlju njihova, ali i našega, sportskog uspjeha. Spoznali smo ipak da se ne možemo „popeti na sam vrh svijeta“. Tu su i arbitri koji ipak vode računa i o širim globalnim (profitnim) interesima. No, i brončanom smo medaljom pomrsili mnoge kalkulacije i dokazali da „malo nas je , al nas ima…“.

Nova poslovna godina je pred nama. Određene korekcije poreznog sustava su poznate. Proračuni i financijski planovi su doneseni i vjerujemo da će se ostvariti. Čekaju nas već rutinski financijski izvještaji, pa zatim Izjava o fiskalnoj odgovornosti i za malo će proljeće. Novi ciklus prirode koja se budi. No, da ne idemo predaleko, prezimimo dolazeći, kažu najdepresivniji mjesec u godini. Nadajmo se ponekim zakašnjelim snježnim radostima i razumu s istoka Europe koji nam pokazuje bezumnost ljudskog imperativa za ratom u korist bogatih i moćnih gdje su životi siromašnih i običnih ljudi rutinski rashod.

Još jednom na kraju, svako vam dobro želimo  i hvala da poslovne izazove u novoj godini  rješavamo zajedno!

  Glavni urednik prof.dr.sc.Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 1/2023.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, računovodstvo, porezi i doprinosi, pravo, javna nabava, lokalna samouprava, poslovanje neprofitnih organizacija, odgovori na pitanja, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 110
Izdanje: siječanj 2023

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu