TIM4PIN MAGAZIN 2/2013.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Na samom početku izražavamo zahvalnost vama koji ste prepoznali naše nastojanje i entuzijazam da u ovim zahtjevnim vremenima uspješno pokrenemo ovaj novi specijalizirani stručni časopis za javni i neprofitni sektor. Svojim pretplatama na časopis ukazali ste nam povjerenje i obvezali nas kao uredništvo da budemo sve bolji. Mjesec veljača u računovodstvenim službama poznat je po intenzivnom radu na sastavljanju financijkih izvještaja i poreznih prijava za prethodnu poslovnu godinu. U tom kontekstu sadržaj ovog broja časopisa znatno smo prilagodili upravo tim temama. Od prošle godine znatno opterećenje predstavlja i pripremanje Izjave o fiskalnoj odgovornosti koja se temelji na popunjenom Upitniku i opsežnoj dokumentaciji o provedenim testiranjima. U ovu su aktivnost uključene i druge stručne službe, no praksa pokazuje da je najveći operativni teret ipak na računovodstvu što svakako valja u budućnosti mijenjati.

U području poreznog sustava sve su brojniji proračunski i neprofitni subjekti koji su, osim u sustav PDV-a, uključeni i u sustav oporezivanja dobiti. Potonja porezna rješenja Porezne uprave u pravilu izazivaju neugodno iznenađenje poglavito kod korisnika proračuna kojima je stjecanje tzv. vlastitih prihoda okarakterizirano “gospodarskom djelatnošću čije neoporezivanje im omogućava stjecanje neopravdanih povlastica na tržištu”. U časopisu smo se osvrnuli i na ovu aktualnost te iznjeli svoje stavove u nadi da ćemo time doprinjeti da se ovo pitanje oporezivanja sustavnije i racionalnije regulira.

Kao što smo i najavili, koncepciju časopisa temeljimo na dva osnovna dijela – opće teme i posebnosti po djelatnostima. U ovom smo broju obradili aktualna pitanja pojedinih djelatnosti u skladu s našim spoznajama i vašim upitima. I ubuduće od vas očekujemo aktivan doprinos u kreiranju sadržaja ovog dijela časopisa. Konkretne dileme, nejasnoće ili novi poslovni događaj ponukat će nas da ih istražimo i o njima pišemo.

Pozivamo vas da se i aktivno kao autori uključite u stvaranje i obogaćivanje časopisa. Na tome vam se unaprijed zahvaljujemo i srdačno vas pozdravljamo!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 2/2013.

Teme: Financijski izvještaji za 2012., Izjava o fiskalnoj odgovornosti, Izvještaj o nepravilnostima, Planovi nabave, Oporezivanje dobiti proračunskih korisnika, Konački obračun PDV-a, Lokalni izbori
Broj stranica: 160
Izdanje: veljača 2013.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu