TIM4PIN MAGAZIN 2/2017. + DODATAK: AKTUALNE INFORMACIJE

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Dugi i vrlo hladni siječanj je prošao. Još će nas samo povećani računi za grijanje i električnu energiju podsjetiti na njega. Oni koji bar donekle prate sport pamtit će ga i po povijesnim nes(p)retnim porazima naših rukometaša na svjetskom rukometnom prvenstvu u Francuskoj. Vidjeli smo kako je tanka nit između junaka i tragičara, pobjednika i gubitnika. Premda je to ipak samo sport u mnogo čemu su šokantni raspleti ključnih utakmica zorno ilustrirali i brojne druge životne situacije.

Već prvi dani veljače srećom, donijeli su zatopljenje. I to ne samo temperature zraka nego i vijesti o porastu proizvodnje, boljim prognozama rasta BDP-a, stabilnosti kreditnog rejtinga i smanjenju našega javnog duga. Odlično. Istodobno o rejtingu i bonitetu našeg najvećeg i najmoćnijeg „trgovca“ kojemu ostavljamo značajan dio naših plaća u javnost su dospjele nepovoljne vijesti. Šteta. Prije svega za navodnih 60.000 tisuća zaposlenika, čija je ekonomska egzistencija izravno povezana s uspješnošću ovoga poslodavca. Stoga navijajmo da su demanti ovih vijesti točni i da kriza ovoga giganta neće uzburkati naše tek malo smireno financijsko i gospodarsko more.

Na globalnoj političkoj, a posljedično i ekonomskoj sceni zasigurno nema smirivanja. Svjedoci smo da se nedavno, na iznenađenje mnogih, pojavila osebujna osoba u liku predsjednika najmoćnije svjetske države. Svaki njegov potez, odluka i izjava izazivaju reakcije diljem svijeta. Reagiraju lideri brojnih država, političari, aktivisti, ali i burze. Neki uspostavljeni postulati svjetskog ekonomskog poretka i međunarodnih odnosa relativiziraju se i naslućuje se njihova promjena. U kojoj mjeri, kojim tempom i kojim intenzitetom pokazat će vrijeme i skora budućnost. Ne budimo stoga previše znatiželjni, ali niti „uspavani“, jer sigurno je da nas promjene neće zaobići i da na njihov globalni tok nećemo moći utjecati.

Vratimo se stoga radije u našu svakodnevicu. Na nju ipak možemo značajnije utjecati. Vrijeme je maškara, pa ako poželite bar na kratko biti netko drugi sada je prava prilika. Možete biti i lik iz bajke, klaun, ljepotica ili zvijer, Donald Trump, nogometaš ili bilo tko iz vaše mašte.

Istodobno, financijski izvještaji, porezne prijave, obračuni plaća, projekti, itd., ispunjavaju naš radni tjedan. Vjerujemo da ste dobar dio obveza povezanih s prethodnom godinom uspješno ostavili iza sebe. Nadamo se i da su informacije iz našega časopisa tome doprinjele i da ćete i u ovom broju pronaći korisno štivo.

Na kraju, siguran da se u vrijeme karnevala nitko neće maskirati u računovođu ili revizora, pozdravljam vas s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 2/2017. + DODATAK: AKTUALNE INFORMACIJE

Teme: Iskorištenost fondova EU u financijskoj perspektivi 2014. – 2020., Izjava o fiskalnoj odgovornosti proračunskih i izvanproračunskih korisnika za 2016. godinu, Postupak izmjene i dopune financijskog plana proračunskog korisnika JLP(R)S-a, Planirane aktivnosti u procesu dovršetka Europske monetarne unije i što se trenutno događa?, Posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak građana za 2016., Novine u Zakonu o doprinosima za osobe koje se prvi put zapošljavaju, Promjena osnovice za obračun plaća u državnim i javnim službama u 2017., Nova veličina za izračun iznosa na kojem je ovrha ograničena, Okvirni sporazum prema novom Zakonu o javnoj nabavi, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Financiranje projekata iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja, Godišnji financijski izvještaji neprofitnih organizacija za 2016., Prijelaz iz jednostavnog u sustav dvojnog knjigovodstva, Pretvorba komunalne naknade u porez na nekretnine, Istovremeno raspuštanje i razrješenje lokalnih tijela, Stavljanje na raspolaganje i prestanak službe državnih i lokalnih službenika, Naplata duga komunalne naknade od pravne osobe u stečaju, Specifičnosti primjene Zakona o javnoj nabavi u zdravstvu, Perspektiva primjene metode ciljnih troškova u javnom sektoru – primjer zdravstva, Neoporezivi iznosi naknada, potpora, nagrada, dnevnica i otpremnina, Naknade korisnika državnog proračuna, Plaće, Naknada plaće zbog bolovanja i druge nesposobnosti za rad, Drugi dohodak, Primici izuzeti od ovrhe, Financijske obavijesti, Ostale informacije
Broj stranica: 115
Izdanje: veljača 2017.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu