TIM4PIN MAGAZIN 3/2013.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Prethodni mjesec bili smo preplavljeni nizom neugodnih, ali očekivanih vijesti. Smanjenje kreditnog rejtinga države, ocjene MMF-a i preporuke za smanjenje javne potrošnje racionalizacijom mreže javnih zdravstenih ustanova i produljenjem radnog staža do 67 godina, nagađanja o visini negativne stope kretanja BDP-a, snižavanje razine plaća u javnim službama za (nedostatnih) 3%, najava vrlo ranog rebalansa državnoga proračuna, loš odaziv ili čak bijeg investitora … Interakcija složene ukupne gospodarske situacije i bremenitog javnog sektora rezultira nepovoljnim društvenim ozračjem. Drugačije danas zaista i ne može biti. Predugi niz godina odgađana su bolna, ali nužna rješenja. Tome je svakako značajno pridonio i izborni ciklus na našoj političkoj sceni. Jer, nepopularne mjere nije zahvalno provoditi želimo li zadržati ili osvojiti vlast. Naklonost se stječe darovima i pohvalama, a ne oduzimanjem i kritikama. Sve parcijalne reforme našega javnog sektora koje su trebale rezultirati njegovom razvojem i efikasnošću, rezultirale su njegovim rastom. Došlo je vrijeme da se krajnjim naporima i odricanjima nadoknadi izgubljeno vrijeme i javna potrošnja svede na održivu razinu. Na prihodnoj strani proračuna iskorištene su gotovo sve mogućnosti i kada je riječ o povećanju javnih prihoda, a pogotovo kada je riječ o novom, toliko puta nam dragog i spasonosnog zaduživanja.

Što možemo i moramo poduzeti mi koji se bavimo uglavnom operativnim i stručnim radom? Mi koji nismo stratezi, neovisni ekonomisti i ekonomski analitičari kojima je “sve jasno, ali ih se ne sluša” možemo dati svoj mali doprinos da proklamirana načela dobrog financijskog upravljanja u našim sredinama, dakle na mikrorazini, zaista zažive i postanu ustaljeni način ponašanja. Parafrazirana izreka kaže: “Bitka je dobivena tek kada pješadija kroči nogom na teritorij.“. Normativna “artiljerijska priprema” je u dobroj mjeri izvršena. Čitav niz zakona i provedbenih propisa donešeno je i usmjereno ka zajedničkom cilju – oblikovanju uređenog i svrsishodnog sustava javnih financija. Napredna stručna rješenja razvijenih zemalja ugrađena su u našu zakonsku regulativu. Ostaje nam dosljedno i ustrajno inzistirati na njihovoj primjeni.

Sadržajem našega časopisa i ovaj put želimo dati svoj doprinos. U ovom broju ponovo donosimo niz vrlo aktualnih napisa iz područja uspostavljanja fiskalne odgovornosti i dobrog financijskog upravljanja. U tom kontekstu obrađujemo i novine na području provođenje interne revizije i proračunskog nadzora u javnom sektoru. Aktualni trend uspostavljanja riznica na lokalnim razinama popratili smo uputama o računovodstvenim evidencijama na relaciji lokalni proračun-proračunski korisnik. Također, nastojali smo donijeti i stručno štivo o važnim poreznim pitanjima kao što je oporezivanje nekretnina i oporezivanje porezom na dohodak. Orijentirani na našu europsku budućnost, u časopis smo uvrstili i napise o važnim pitanjima i mogućnostima financijskog sudjelovanja u EU fondovima.

Posebni dio časopisa, kao i do sada posvećen je temama karakterističnim za pojedine grupacije proračunskih i neprofitnih subjekata.

Nadamo se i vjerujemo da će i ovaj broj časopisa opravdati vaše pretplatničko povjerenje. Pišite nam, sugerirajte i komentirajte.

Časopis postoji radi vas, a s vašim doprinosom on sigurno može postajati sve bolji.

Pozdravljam vas s poštovanjem,

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 3/2013.

Teme: Nepravilnosti u Izjavi o fiskalnoj odgovornosti, Knjižnica u lokalnoj riznici, Izvještaj o izvršenju proračuna, Specijalizacija regija, Izvješća o javnoj nabavi, Centralni obračun plaća, Sanacija zdravstvenih ustanova
Broj stranica: 129
Izdanje: ožujak 2013.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu