TIM4PIN MAGAZIN 3/2016.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Zakoračili smo u ožujak, mjesec u kojemu i kalendarski stiže proljeće. Da proljeće zaista stiže ne samo kalendarski, možemo se uvjeriti ako samo nakratko svoje poglede okrenemo prirodi i odmaknemo se od računalnih ekrana i silnih papira na radnim stolovima. Ožujak je i mjesec u kojem bi se trebalo barem malo opustiti od pospremanja prethodne godine. Financijski izvještaji, porezne prijave, Izjave o fiskalnoj odgovornosti i druga izvješća za većinu računovođa i financijskih djelatnika su završeni i predani.

Financijsko okruženje nadolazećeg proljeća ove je godine nešto drugačije. Veliki broj proračunskih subjekata posluje u uvjetima privremenog financiranja, a neprofitne organizacije, poglavito brojne udruge, prilagođavaju i oblikuju svoje financijske zahtjeve iz javnih izvora novim, administrativno zahtjevnim pravilima. I pritom nisu nimalo sretne. Sredstva koja su do sada ostvarivale jednostavnom procedurom dodjela iz proračuna, sada moraju suvislo i dokumentirano tražiti u okvirima raspisanih javnih natječaja.

Čekamo sa zanimanjem i novi državni proračun koji će kao plansko – financijski, ali i politički akt, jasno izraziti nastojanja nove Vlade da započne s reformama kao okosnicom predizbornih, izbornih i postizbornih izjava i obećanja.

Za sada su u fokusu javnosti mahom samo kadrovska pitanja povezana s osporavanjem moralno-stručnog profila nekih novoimenovanih ministara te najave sekundarnih reformi obrazovnog kurikuluma i hitne službe.

Istodobno, europsko okruženje opterećeno je sve više eskalirajućim problemom migranata i izbjeglica čija se nesretna sudbina dodatno otežava zatvaranjem granica na čitavoj tzv. balkanskoj ruti. Grčko-makedonska granica za mnoge postaje nepremostiva zapreka na ionako neizvjesnom putu u bolju budućnost ili barem životno sigurno podneblje. Sigurno ćemo još dugo svakodnevno svjedočiti tužnim i uznemirujućim prizorima kaosa i ljudske patnje. Trajat će to sve dok se u Europi rješavaju samo posljedice, a ne i uzroci ovoga egzodusa. I upravo se ovaj problem doima velikim testom njezine snage ili slabosti. Nama, kao novopridošloj članici treba zaista jaka Europa i puno od nje očekujemo.

I dok čekamo proljeće i iščekujemo bolje vijesti sa istoka i zapada valja dalje raditi i živjeti svoje male živote. Sada i ovdje. Najbolje što možemo i znamo.

Tako je uredništvo pripremilo ovaj broj časopisa koji će vam vjerujemo, biti koristan izvor informacija i podsjetnik na neki detalj koji valja uvažiti.

Zahvaljujemo se svima koji su i ove godine pretplatom podržali naše nastojanje da budemo još bolji nego prethodnih godina.

Do sljedećeg broja srdačno vas i s poštovanjem pozdravljam!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 3/2016.

Teme: Objavljene Zimske prognoze Komisije: imamo li razloga za optimizam?, Smjernice i upute za izradu državnog proračuna za 2016. godinu, JPP ― efikasan način i za izvođenje projekata male vrijednosti, Izjava o fiskalnoj odgovornosti za JLP(R)S i razdjele državnog proračuna, Izjava o fiskalnoj odgovornosti za trgovačka društva i druge pravne osobe, Obrada prijave poreza na dohodak, Obrazac JOPPD - novine u izvješćivanju, Obveza samostalne prijave obavljanja gospodarske djelatnosti, Neke napomene uz prijavu poreza na dobit za 2015. godinu, Zastara u obveznom pravu, Standardni obrazac europske jedinstvene dokumentacije o nabavi (ESPD), Statističko izvješće o javnoj nabavi za 2015. godinu, Prihodi od članarina i sredstava Europske unije, Neka aktualna pitanja u poslovanju neprofitnih organizacija, Uređenje građevinskog zemljišta i financiranje izgradnje komunalne infrastrukture, Prijevremeni lokalni izbori – kada i zašto?, Javna uprava i lokalna samouprava u razvoju: vrijednosti i uloge, Knjiženje nekih aktualnih poslovnih događaja u zdravstvu, Neoporezivi iznosi naknada, potpora, nagrada, dnevnica i otpremnina, Naknade korisnika državnog proračuna, Plaće, Naknada plaće zbog bolovanja i druge nesposobnosti za rad, Drugi dohodak, Primici izuzeti od ovrhe, Financijske obavijesti, Ostale informacije
Broj stranica: 109
Izdanje: ožujak 2016.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu