TIM4PIN MAGAZIN 3/2017.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Dani, mjeseci i godine zaista lete. Kao da je bilo jučer kad sam vam pisao uvodno obraćanje u prošlogodišnjem, a evo pred nama je već i ovogodišnji broj 3. Mnogo toga ponavlja se, pa evo koristim svoje riječi stare godinu dana koje su jednako aktualne i danas. Zakoračili smo u ožujak. Mjesec u kojemu kalendarski stiže proljeće. Da zaista proljeće stiže ne samo kalendarski, možemo se uvjeriti, ako samo nakratko svoje poglede okrenemo prirodi i odmaknemo se od računalnih ekrana i silnih papira na radnim stolovima. Ožujak je i mjesec u kojemu bi se trebalo i bar malo opustiti od »pospremanja« prethodne poslovne godine. Financijski izvještaji, porezne prijave, Izjave o fiskalnoj odgovornosti i druga izvješća za većinu računovođa i financijskih djelatnika su završeni i predani.

Ove, za razliku od prethodne godine u našemu okruženju ipak imamo nešto drugačiju situaciju. Ne djelujemo u uvjetima privremenog financiranja, a na našim se granicama ne osjeća pritisak izbjegličkog vala. Ali smo zato dobili nemirnog istočnog susjeda i osobenog američkog predsjednika čije riječi uznemiruju burze, europsku administraciju, te vojne analitičare i diplomate diljem svijeta.

Na domaćoj političkoj sceni opet smo u izbornom ciklusu. Ovaj puta lokalno. I pomalo padaju mnoge maske. One fašničke skinute su neki dan, a sada su na redu one političke kojima su pokriveni kompromisi, uljuđena rivalstva, prikriveni animoziteti i skrivane ambicije u mnogim sredinama. Ovo je vrijeme kada će mnogi samo „misliti globalno, a djelovati lokalno“. Dobro je što se dio predizborne utrke podudara s Korizmom, pa je to eto prilika da se mnogi takmaci, deklarirani vjernici u njoj odreknu neprimjerenih riječi i misli o svojim suparnicima, umjesto slatkiša, cigareta, kava ili nečega inače drugoga jednako štetnoga.

Mlade vjerujemo raduje najava nove akcije vladajućih simpatičnog naziva „Od mjere do karijere“. Njeni bi se učinci trebali osjetiti na zapošljivost i smanjeno zanimanje za odlazak iz Hrvatske. Zato navijajmo da tako i bude. Ipak, sigurno je da najbolju „mjeru“ mogu osigurati jedino poduzetnici koji će uskoro tražiti radnu snagu i pritom je dobro plaćati. Već sada se u nekim djelatnostima osjeća nedostatak radnika, a nastavi li se trend odlaska mladih ovaj će problem sve više rasti.

Sve bolji rezultati našega gospodarstva daju nam pravo na optimizam i zato u nadolazeće proljeće uđimo uspravni i nasmijani. Osmijeh svi imamo, ništa ne košta i ništa ne može pokvariti.

Na kraju, zahvaljujemo svima koji su i ove godine pretplatom podržali naše nastojanje da budemo još bolji nego prethodnih godina. Do sljedećeg broja srdačno vas i s poštovanjem pozdravljam!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 3/2017.

Teme: Potencijalne obveze države i utjecaj na državni dug, Izjava o fiskalnoj odgovornosti za JLP(R)S, te ministarstva i druga državna tijela, Izjava o fiskalnoj odgovornosti novosti za trgovačka društva i druge pravne osobe, Provođenje formalnih i suštinskih kontrola Izjava o fiskalnoj odgovornosti za 2016. godinu, Knjiženje prihoda i rashoda projekata financiranih iz EU izvora na razini središnje države, Načini isplate fizičkim osobama, Raspodjela osobnog odbitka u slučaju rada kod više poslodavaca, Porezni tretman viška prihoda (dobiti) ustanova, Prava roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju s aspekta mirovinskog osiguranja, Pravna zaštita u sustavu javne nabave, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Mjera 7 Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima – otvoren natječaj za operaciju 7.4.1, Ugovor o radu kao instrument reguliranja radnog odnosa u udrugama, Cijena javne usluge prikupljanja komunalnog otpada, Struktura cijena lijekova na recept u Republici Hrvatskoj, Neoporezivi iznosi naknada, potpora, nagrada, dnevnica i otpremnina, Naknade korisnika državnog proračuna, Plaće, Naknada plaće zbog bolovanja i druge nesposobnosti za rad, Drugi dohodak, Primici izuzeti od ovrhe, Financijske obavijesti, Ostale informacije
Broj stranica: 99
Izdanje: ožujak 2017.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu