TIM4PIN MAGAZIN 3/2018.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji! I kada smo već pomislili da su nam klimatske promjene oduzele naša lijepa četiri godišnja doba, zima je pokazala svoje pravo lice. Malo zakašnjela, ali zato iznimno snažna. Snijeg je zabijelio i mnoge otoke, a Lika i Gorski Kotar našli su se u svojemu tradicionalnom zimskom ambijentu, s metar i po snijega, smireni i spremni kao i stoljećima unatrag. Žestinu hladnog vala osjete istinski samo putnici i usamljeni stanovnici ponekih zabačenih destinacija. „Meteoalarmi“ kao noviteti novoga e-doba upozoravaju nas narančastim i crvenim upozorenjima i nerijetko stvaraju suvišnu napetost. Globalizacija „s okusom Zapada“ je očito zahvatila i ovaj vid informiranja javnosti.

Unatoč okruženju brojnih temperaturnih minusa, temperatura je vrlo visoka u rješavanju već kroničnih, a i novih akutnih problema Agrokora. Vladin povjerenik je dao ostavku, a imenovani su novi povjerenici. Oporba je dobila novi prostor za „ofenzivu“, a vladajući nove-stare brige i zadaće. Većini građana i dalje je sve to potpuno nejasno?! Drugačije zapravo i ne može biti. Cifre, zaplete i relacije uglavnom je teško i zamisliti, a neizvjesnost ishoda mjerenog brojem izgubljenih radnih mjesta i potencijalnom štetom za proračun će se još dugo protezati i vremenski „razgraničavati“. Što se više govornici u medijima trude pojasniti stvarnu situaciju, to je ona nejasnija. I to je vjerojatno realnost. Konačni ishod zasigurno ne znaju ni oni koji napadaju ni oni koji brane poduzete mjere i poteze. I jedni i drugi se „muče“ i prevaljuju si „politički teret“, no on se ne može egzaktno izraziti niti će rezultirati svotom novca koji će akteri „izbrojiti iz svojih novčanika“. Rješenje, kakvo god u konačnici bilo, osjetit će samo vjerovnici i sve vjerojatnije, izravno ili neizravno, svi mi kao porezni obveznici. Sukob interesa, moralna i politička odgovornost postali su neizostavna sintagma javnih govornika, no njena konkretna financijska dimenzija u imovini i primanjima ključnih aktera zauvijek će ostati „fluid u eteru“.

Stoga, okrenimo se malim, pragmatičnim temama svakodnevnih poslova. U zakonskoj regulativi sustava proračuna i poslovanja neprofitnih subjekata nisu se događale promjene koje bi posebno inspirirale autore ovoga broja časopisa. Obradili smo neke zanimljive teme koje će vjerujemo naići na vaš interes, a također podsjetili smo vas na određene obveze koje proizlaze iz propisa o fiskalnoj odgovornosti, promjena u sustavu lokalne samouprave, javne nabave i poreznog sustava.

Srdačno vas pozdravljamo do sljedećeg broja!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 3/2018.

Teme: Izjava o fiskalnoj odgovornosti za 2017. godinu – podsjetnik za ministarstva, druga državna tijela na razini razdjela organizacijske klasifikacije te za općine, gradove i županije, Izjava o fiskalnoj odgovornosti – podsjetnik za trgovačka društva i druge pravne osobe, Izvještaj neprofitnih organizacija o potrošnji proračunskih sredstava, Privremena zimska gospodarska prognoza 2018. – nastavak rasta u uvjetima gospodarske ekspanzije, Odjava radnika i korištenje osobnog odbitka, Obračun doprinosa prema minimalnoj plaći, Kontrola podataka i prava iz mirovinskog osiguranja, Kontrola podataka i prava iz mirovinskog osiguranja, Nadzor poslodavca nad obavljanjem radnih zadataka radnika i privatnost na radnom mjestu, Nove vrijednosti europskih pragova u javnoj nabavi od 1. siječnja 2018. godine, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Aktualni pozivi za dostavu projektnih prijedloga u području zaštite okoliša za jedinice lokalne samouprave, Uključivanje novčanih tokova bolničkih ustanova u vlasništvu države na jedinstveni račun državnog proračuna, Novosti u prijedlogu Zakona o komunalnom gospodarstvu, Usklađivanje statuta JLP(R)S-a, Imenovanje povjerenika Vlade u lokalnim jedinicama koje nisu donijele proračun, Osvrt na poslovanje u razdoblju privremenog financiranja JLP(R)S-a
Broj stranica: 93
Izdanje: ožujak 2018.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu