TIM4PIN MAGAZIN 4/2015.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

U Velikom smo tjednu kada se kršćani diljem svijeta pripremaju za Uskrs, svoj najveći i najradosniji praznik. Sve veći broj automobila stranih registarskih oznaka pokazuje da se i mnogi naši sugrađani koji su svoju sreću i kruh potražili u inozemstvu, kao i svake godine, privremeno vraćaju svojim domovima kako bi proveli nekoliko lijepih dana u obiteljskom zajedništvu. Započeli su i proljetni školski praznici pa će mnogi roditelji sa svojom djecom, nakon duge zime, posjetiti svoje vikendice ili prijatelje negdje uz more. K tome, slijedeći opjevano „mrski“ ponedjeljak neradni je dan. Ukupno ozračje u privatnoj sferi života, daje nam dakle dosta povoda za dobro raspoloženje i optimizam. Nadamo se da ga neće pokvariti loše vijesti s malih ekrana kakvima se daje najviše medijskog prostora. No, bude li ipak drugačije, tu si sami možemo dosta pomoći tako da se, umjesto s daljinskim upravljačima naših TV prijemnika, više družimo s obiteljima, prirorodom i prijateljima.

Određena relaksacija, vjerujemo osjeća se i u računovodstveno financijskim službama. Barem kada je riječ o ispunjenju obveza u svezi s financijskim i poreznim izvještajima, konsolidacijama i izjavama o fiskalnoj odgovornosti. Istina, za vrat već „pušu“ tromjesečni financijski izvještaji koji, svojim opsegom i obuhvatom, iskusnim stručnjacima ne predstavljaju veći izazov. Stanovita napetost u „neprofitnom sektoru“ osjeća se ipak zbog nove obveze samostalne prijave obavljanja gospodarske djelatnosti. Tome su značajno doprinjeli tiskani i elektronički mediji koji su izravno prenosili „poruke“ iz Ministarstva financija, kako je prošlo vrijeme opomena, a sada slijedi „uvođenje reda i fiskalne discipline“ u neprofitni sektor kojemu, kako se navodi „jedinome dobro ide“. Pritom se spominju deseci milijardi kuna prihoda, ali se ne spominje da u taj sektor spadaju i neke strateške nacionalne institucije (kao npr. Hrvatske vode). Uzevši sve u obzir, slika o „poslovnom uzletu“ neprofitnog sektora, unatoč sve prisutnijem socijalnom poduzetništvu, ipak nije tako impozantna. Mi naravno, pozdravljamo svako uvođenje reda u državi, pa tako i ovo. No, malo sustavnosti i pragmatične pomoći potencijalnim poreznim obveznicima svakako bi dobrodošlo. Na internetskoj stranici Porezne uprave, od 27. veljače o.g., moguće je tako pronaći tek uopćeni poziv potencijalnim obveznicima iz neprofitnog sektora na prijavu gospodarske djelatnosti.

Kako „neprofitni sektor“ u suštini čine i sve institucije koje nisu profitne, a to znači i svi proračunski subjekti, među nekoliko desetaka tisuća pravnih osoba, ovih se dana osjeća određena neizvjesnost. Tome svjedoče brojni upiti proračunskih i neprofitnih „uznemirenih“ subjekata koji, uz svoje temeljne djelatnosti, u manjoj mjeri i/ili povremeno ostvaruju i određene tzv. vlastite prihode s djelatnostima koje bi se, više ili manje, po svojim karakteristikama i načinu stjecanja na „općem“ ili „specifičnom“ tržištu mogle smatrati gospodarskima. U ovom časopisu smo, nastavljajući se na napis iz prošlog broja, pokušali dodatno rasvijetliti novonastalu situaciju. Druga poslovna pitanja ovdje nećemo otvarati kako bi ovo obraćanje ipak ostalo u duhu s njegova početka.

Srdačan pozdrav,

sretan i blagoslovljen Uskrs!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 4/2015.

Teme: Financijsko izvještavanje neprofitnih organizacija, JPP u projektima energetske učinkovitosti, Minimalna plaća u 2015. g, Kriterij za uvođenje eura i Hrvatske, Izuzeća od ovrhe, Plan uspostave i razvoja FMC u 2015., Izmjene i dopune u JOPPD obrascu
Broj stranica: 133
Izdanje: travanj 2015.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu