TIM4PIN MAGAZIN 4/2016.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Kročili smo u mjesec travanj kojega sam naziv obilježava kao zeleni mjesec, mjesec ponovnog bujanja vegetacije nakon niza zimskih mjeseci. Mjesec je to koji počinje danom koji bi trebao biti dan šale i podvala i koji se kao takav neslužbeno „slavi“ diljem svijeta. Još u davna vremena zamišljen je kao dan za ludosti, smijeh i dobrohotne šale nakon kojih slijedi ono: „aprilili“. Naravno, tamo gdje se službeno ili uobičajeno rabi April kao ime ovoga mjeseca. Kod nas nije tako, pa stoga i ne možemo svoje šale i podvalice završiti s „travanjnjnj“. No, to je manji problem od činjenice da smo izgubili mnogo smisla za humor i šalu uopće.  Sve nam se više neobičnih stvari čini stvarnima i više nam nisu smiješne, a sve je manje ljudi u našem okruženju koji uopće imaju potrebu našaliti se. Zapravo smo njih počeli smatrati pomalo neobičnima i „smiješnima“.

Pregledavajući „sveznajući“ internet možemo vidjeti brojne primjere nevjerojatnih izmišljenih događaja i „vijesti“ kojima su povjerovale tisuće ljudi. Tako primjerice, povjerovali su mnogi, kako se špageti mogu uzgajati i brati sa stabala, kako Savom plovi santa leda s Alpa koja će zapeti za most i slično. Ove je godine Google, naš „Veliki brat“ svojom šalom izazvao i brojne probleme mnogima koji su u ozbiljne poruke nesvjesno, automatizmom koristeći standardni raspored tipki na tastaturama, „ubacivali“ šaljivu ikonu i time ih pretvarale u neprimjerene, pa ponekad i bizarne. Možda je to i prilika da malo razmislimo tko i kako, sve više i više upravlja našim poslovanjem, pa i mnogim aspektima privatnog života. Sve smo više u „cloudu“, svi naši podaci, informacije, komunikacije, kontakti, tajne i javne stvari u elektroničkom su oblaku, putuju i skladište se u raznim Dropboxima i drugim svemirskim skladištima. Nadajmo se, ako uopće imamo izbora, da će njihovi dizajneri, konstruktori i čuvari biti trajno pouzdani i na strani dobra.

Travanj 2016. godine mjesec je u kojemu naše najveće političke stranke biraju svoja nova vodstva. Ovi događaji ne bi sami po sebi bili šire zanimljivi kada se ne bi događali u postatmosferi nedavnih parlamentarnih izbora i oblikovanja temeljnih kontura i reformskih pravaca politike nove Vlade, koje još uvijek ne možemo sagledati u njenoj ukupnosti.

Svakako najvažniji događaj za daljnje funkcioniranje vitalnih funkcija države i svih nas je nedavno usvajanje Državnoga proračuna. Kao i svake godine, vladajući ga hvale, a oporba kritizira. Činjenica je da njime planirano smanjenje deficita, i to u dobroj mjeri na rashodnoj strani. To nužno podrazumijeva smanjenje javne potrošnje, pri čemu ono ne može i neće biti linearno. Tako će neki biti veći ili manji „gubitnici“, a sukladno tome će i njihove reakcije zauzimati mjesto u javnom medijskom prostoru.

Na stručnom i zakonodavnom planu još se uvijek nalazimo u iščekivanju novih reformskih poteza, koji će kao i uvijek, izazvati potrebu usvajanja i primjene novih znanja i prilagodbe. Nadajmo se da će bar neka od njih donijeti i stanovita rasterećenja i pojednostavljenja u administriranju i obračunavanju.

U ovom smo broju časopisa obradili aktualna pitanja uobičajena za postupke izvještavanja u javnom i neprofitnom sektoru. Također, nastojali smo vam ponuditi i napise o temama za koje ste u neposrednim kontaktima pokazali svoje zanimanje.

Nadamo se da će vam sadržaj časopisa koji je pred vama biti koristan i zanimljiv.

Hvala što ste s nama, uz srdačan pozdrav do idućeg svibanjskog broja!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 4/2016.

Teme: Izvršavanje Državnog proračuna za 2016. godinu, Postupak detaljnog preispitivanja Europske komisije nad Hrvatskom, Javna trgovačka društva obvezna su primjenjivati nova pravila na sponzorstva i donacije udrugama, Opći uvjeti za izuzeće od prijave državne potpore Europskoj komisiji, Tromjesečni financijski izvještaji u sustavu proračuna, Porez na dobit po odbitku, Utvrđivanje poreza na tvrtku za pravne i fizičke osobe u 2016. godini, Uskoro novi Pravilnik o unutarnjoj reviziji u javnom sektoru, Partnerstvo za inovacije, Odgovori na pitanja u vezi s e-nabavom, Rast osnovice od 6 % za obračun plaće?, Utvrđivanje staža osiguranja, Pravni značaj pečata i žiga, Predaja tromjesečnog financijskog izvještaja za neprofitne organizacije, Upitnik o funkcioniranju sustava financijskog upravljanja, Prihodi od članarina, Knjiženje (su)financiranja programa u sustavu odgoja i obrazovanja, Pomoći lokalnim jedinicama iz Državnog proračuna za 2016. godinu, Ovrha naknade za uređenje voda, Neoporezivi iznosi naknada, potpora, nagrada, dnevnica i otpremnina, Naknade korisnika državnog proračuna, Plaće, Naknada plaće zbog bolovanja i druge nesposobnosti za rad, Drugi dohodak, Primici izuzeti od ovrhe, Financijske obavijesti, Ostale informacije
Broj stranica: 115
Izdanje: travanj 2016.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu