TIM4PIN MAGAZIN 4/2017.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Da se nije dogodilo koji dan ranije možda bismo pomislili kako se radi o „prvoaprilskom“ crnom humoru, no ovako dileme nema. Naša najveća kompanija Agrokor u ozbiljnim je poslovnim problemima, a zajedno s njome i veliki broj njenih zaposlenika i vjerovnika. Tome svjedoči objava Moody’s-a da Agrokoru ponovno snižava rejting na Caa1 s negativnom prognozom! Posljedično tome, obveznicama ove tvrtke trguje se na svjetskim burzama po cijeni ispod 50 % nominalne vrijednosti.

I upravo kada smo se pomalo počeli privikavati na dobre vijesti i porast BDP-a, potrošnje, proizvodnje i zaposlenosti, dolazi „hladni tuš“, koji bi u dogledno vrijeme mogao znatno promijeniti ovu sliku. Zanimljivo kako problemi „malih ljudi“ od kojih je npr. 350.000 blokiranih ostaju samo njihovi problemi, a problemi „velikih“ ljudi postaju naši zajednički problemi.

Što se stvarno događa i što će se u budućnosti događati ostaje nam samo gledati i navijati, jer naš je utjecaj na ovu situaciju jednak onome koji ima navijač na tribinama stadiona dok njegov klub igra loše i gubi. I sve više se uzdamo u sudca, možda neki „penal“ i što veći produžetak utakmice kako bi se i naša nada u obrat produžila.

Ovih ćemo dana dobiti i još jedan interventni zakon koji će u budućnosti spriječiti ovakve situacije. Naravno, pod uvjetom da ga se bude poštovalo. Već dugo imamo zakon o obvezi plaćanja u roku od najduže 60 dana, pa nam nije posve jasno kako to veliki plaćaju u prosjeku u roku od 150 dana?! I tako godinama. I svi su šutjeli. Sada se čak neki i pitaju s kojim je ciljem i kojom namjerom netko baš sada potegnuo taj problem. Spekulacije su brojne i različite pa ih ovdje nećemo spominjati.

Ovaj „nacionalni“ problem zasjenio je brojne vijesti o nama vrlo učestaloj temi. Naravno to su izbori. Ovaj puta na lokalnoj razini. U svih šestotinjak lokalnih i regionalnih jedinica slažu se ekipe, tko sa kime i tko protiv koga. Uskoro će se zahuktati i predizborna kampanja koje nećemo biti sasvim pošteđeni.

Temi lokalnih izbora u ovom broju posvećujemo puno prostora. Naravno, ne promidžbenog već stručnog radi toga da aktere podsjetimo na pravila i procedure kojih se trebaju pridržavati.

I dok se na gospodarskoj i političkoj sceni pripremaju i odvijaju navedene „bitke“, stiglo je još jedno proljeće. Kao i uvijek ono donosi puno lijepog vremena, a pejzaže iz zimskog sivila pretvara u kolorirane slikovnice. I zato, spremimo čizme i kapute u ormare, a poglede s malih ekrana i novinskih napisa što češće okrenimo na ljepšu stranu.

Srdačan pozdrav s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 4/2017.

Teme: Kako se Republika Hrvatska suočava s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama?, Novine u o financijskom izvještavanju u sustavu proračuna, Porez na nekretnine (I. dio) – predmet oporezivanja i porezni obveznik, Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, Prijava poreza na dobit za 2016. godinu, Kontrola legalnosti računalnih programa, Kolektivni ugovori u državnim i javnim službama i njihov međusobni utjecaj, Elektronička sredstva komunikacije, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo – popunjavanje prijavnog obrasca, ESF 2014. – 2020. - Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, Provjera funkcioniranja sustava financijskog upravljanja i kontrola neprofitnih organizacija za 2016. godinu, Tromjesečni financijski izvještaji i novine kod neprofitnih organizacija, O sportu u ustavnom i zakonskom kontekstu, Lokalni izbori 2017., Tko se (ne)smije kandidirati na lokalnim izborima, Početak mandata tijela JLP(R)S-a nakon redovnih lokalnih izbora, Pravni akti o korištenju javnih površina i porez na korištenje javnih površina, Neke posebnosti primjene Zakona o PDV-u u djelatnosti zdravstva, Neoporezivi iznosi naknada, potpora, nagrada, dnevnica i otpremnina, Naknade korisnika državnog proračuna, Plaće, Naknada plaće zbog bolovanja i druge nesposobnosti za rad, Drugi dohodak, Primici izuzeti od ovrhe, Financijske obavijesti, Ostale informacije
Broj stranica: 109
Izdanje: travanj 2017.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu