TIM4PIN MAGAZIN 5/2013.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Stigao je i mjesec svibanj! Mnogi kažu, najljepši mjesec u godini. Što se vremena tiče, zaista ne možemo imati prigovora. Međutim, javnu scenu su početkom mjeseca najsnažnije obilježili sindikalni prosvjedi na glavnom zagrebačkom Trgu. Svih pet sindikalnih središnjica: SSSH, NHS, Matica, URSH i HUS okupili su dvadesetak tisuća prosvjednika, koji su izrazili svoje negodovanje smjerom vladine politike! U demokratskim društvima ovakvi događaji ne predstavljaju poseban spektakl, i uobičajeni su način javnog izražavanja stavova. Prihvatimo da je i to dio naše realnosti. Pažnju javnosti također, privukao je i nedavno održani, neuspjeli referendum u Dubrov- niku, koji će ostati upamćen kao prvi referendum u Hrvatskoj, do kojega je došlo slobodno izraženom voljom građana.

U području javnih financija najznačajnije pitanje je pokretanja procesa sanacije javnozdravstvenih ustanova, koje se financijski procjenjuje na preko 5 milijardi kuna. Osim devet državnih bolnica, u sanaciju se uključuju i javnozdravstvene ustanove na županijskoj razini. Formalno-pravne pretpostavke sanacije osigurane su do- nošenjem vladinih odluka o provođenju sanacije i imenovanju sanacijskih tijela. Za stručnjake u financijskim i računovodstvenim službama ovih ustanova to znači intenzivan posao na pripremanju brojnih informacija za potrebe izrade prijedloga sanacijskih programa.

Temeljito snimanje stanja i uzroka nepovoljnih financijskog stanja, i uzroka u poslovanju, koji generiraju gu- bitke, veliki su profesionalni izazov svim uključenim subjektima, a predlaganje mjera sanacije bit će posebno zahtjevno s obzirom na relativno kruti zakonski okvir, koji veliki dio troškova javnozdravstvenih ustanova čini fiksnima. Ne možemo se ne prisjetiti da su nedugo iza nas i naši prvi izbori predstavnika za europski parlament. Tim više, što je predsjednica Centra za razvoj javnog i neprofitnog sektora TIM4PIN, mr. sc. Ivana Maletić, jedna od naših budućih europarlamentarki.

Već za nekoliko dana očekuje nas još jedan u nizu vrlo važnih političkih događaja. To su lokalni izbori. Predi- zborna kampanja već dugo traje, a svakim se danom intenzivira. U prošlom broju časopisa pisali smo o nor- mativnim aspektima njihovog provođenja, a u ovom broju nastavljamo, sa stručnog aspekta, naglašavati tu problematiku posebice u segmentu financiranja političkih stranaka. Sadržajem ovog broja časopisa nastojimo pokriti i niz drugih značajnih stručnih tema u različitim djelatnostima. Posebno sa zanimanjem očekujemo donošenje novoga Pravilnika o porezu na dohodak, te objavljujemo osnovne elemente njegovog prijedloga. Vjerujemo da će ove i druge teme zaokupiti vašu pažnju i dostatno zadovoljiti vaše potrebe za stručnim informacijama različitog sadržaja.

Srdačan pozdrav s poštovanjem, do idućeg broja!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 5/2013.

Teme: Lokalni izbori i financiranje stranaka, Strateško planiranje 2014. - 2016., Otplata duga i optis potraživanja, Devizna plaćanja u riznici, Europski semestar, Novine u Zakonu o sudovima
Broj stranica: 118
Izdanje: svibanj 2013.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu