TIM4PIN MAGAZIN 5/2014.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Mjesec svibanj u koji smo zakoračili obasuti raspravama i polemikama oko opravdanosti i posljedicama širenja outsouringa u našem javnom sektoru, već u prvim danima najavio je da će biti buran. Vijest svih vijesti je svakako neočekivana i stručnjacima pomalo zbunjujuća smjena “našega strukovnog šefa”, ministra financija Slavka Linića. Evo potvrde dobro poznate izreke da “tko radi taj i griješi”, a logično je onda i da tko puno radi još više griješi. Gdje je prag greške, kada se i kome on postavlja ili tolerira, pitanje je koje zasigurno nema jednoznačan odgovor ni u vremenu ni u prostoru, a napose ako mu dodamo političku dimenziju. Pa stoga ostavimo ocjenjivanje i komentare onima koji od toga žive.

Također, nešto što nikoga odgovornog u javnom, ali ni u privatnom i neprofitnom sektoru ne može ostaviti posve ravnodušnim je vijest, da su eto neki fakulteti porezno zgriješili pogrešnim tretmanom angažiranja i plaćanja izvršitelja na pojedinim poslovima i izvršenjima različitih poslova i djela. Konfuzija na relaciji jednoznačnog razumijevanja propisa o radu, propisa o autorskim i drugim srodnim pravima, te propisa o obveznim odnosima je takva da se malo koji poslodavac može sa sigurnošću pohvaliti da je nje pošteđen. Možemo navesti jedan jednostavan svakidašnji primjer.

U školi, na npr., otoku se razboli učiteljica. Nastavu valja održavati, ali nema tko osim učiteljice koja je nedavno otišla u mirovinu. Da bi se ovoga posla primila ima dvije zakonite mogućnosti. Staviti svoju mirovinu u mirovanje i zasnovati radni odnos na određeno, nepuno radno vrijeme ili besplatno iz solidarnosti prema ravnatelju i djeci, zamijeniti svoju mlađu kolegicu. Zašto tako? Jer njen kratkotrajni angažman sadržajno ne udovoljava karakteru ugovora o djelu, a još manje autorskom djelu. Pojam privremenih i povremenih poslova iščeznuo je davno i propisi o radnom pravu ih ne poznaju. I eto posla za inspekciju rada, a vjerovatno i za poreznu inspekciju.

Možete li i vi u svojim sredinama prepoznati slične situacije u kojima razne ad hoc poslove odrade neki vanjski suradnici ili pak zaposlenici, koji umjesto opet oživjele i popularne “3 osmice” rade do kasno u noć i vikendima? I za to su posebno plaćeni. Sve je sigurno u redu dok, kako najčešće kažu eksponirani u javnom životu: “institucije rade svoj posao”. Ali ne kod vas, nego kod nekoga drugoga. Pa pustimo i tu temu institucijama.

Mjesec svibanj donosi nam i nove, druge po redu izbore naših zastupnika u EU sabor. Predizborna se kampanja intenzivira. Kandidati na izbornim listama trude se svaki na svoj način predstaviti se i uvjeriti nas birače, da su baš oni ti koje treba zaokružiti, dati im preferencijalni glas, a time dati glas i listi na kojoj se nalaze.

Pa učinimo to onda 25. svibnja. To je naše pravo i građanska dužnost.

Do tada, za relaksaciju od javne svakodnevnice, pročitajte poneki koristan tekst koji smo vam pripremili i u ovom broju! Srdačan vam pozdrav s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 5/2014.

Teme: Dodatne mjere fiskalne konsolidacije, EU fondovi vs. JPP - dilema koje nema, Dokup mirovine, Radna mjesta i koeficijenti u školstvu, Upravljačko računovodstvo i interna revizija u zdravstvu, Porez na nasljedstva i darove
Broj stranica: 108
Izdanje: svibanj 2014.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu