TIM4PIN MAGAZIN 5/2017.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Zakoračili smo u najljepši mjesec u godini. To posebice vrijedi za one koji puno borave na otvorenom, a dodao bih, i one koji malo prate elektroničke i tiskane medije. Za razliku od prirode koja budi optimizam, ljudsko djelovanje na mnogim razinama i područjima stalno nas nastoji držati u sumornoj jeseni i hladnoj zimi. Izbori u Francuskoj o kojima, kažu, ovisi prosperitet EU, globalno zveckanje nuklearnim oružjem između dva osobena lidera, situacija na Bliskom istoku i Turskoj, teroristički napadi koji su postali svakodnevica, atmosfera je u kojoj smo samo nemoćni promatrači. Zaista se možemo zapitati: »Quo vadis homine?«

Na domaćoj sceni svjedočimo prisutnim i nadolazećim gospodarskim, financijskim i političkim učincima saniranja i spašavanja Agrokora i još puno toga pod njegovim poslovnim plaštem. Da to ne bi bila jedina preokupacija medija, pobrinuli su se političari kojima je ovaj slučaj poslužio za razračunavanja koja su tinjala i čekala trenutak za eskalaciju. Tako su nadolazeći lokalni izbori „pali u drugi plan“, a pravo je pitanje hoćemo li ponovo na parlamentarne izbore ili će se vladajući na neko vrijeme „presložiti“. Posebno je zbunjujuće običnom građaninu – glasaču, tko je uopće u pravu?! Zar su naši propisi o funkcioniranju vrhovne vlasti tako nejasni i neprecizni da su svi i nitko u pravu. Ovisno tko propis tumači. A pritom se ne radi o nevažnim detaljima nego o krucijalnim stvarima kao što je smjenjivanje ministara, predsjednika Sabora i sl. I opet sve počinje ličiti na sportsku utakmicu u kojoj svaka navijačka skupina kategorički smatra da je baš njegova ekipa bolja i u pravu, a sudac se „pogubio“.

Kada sve to sagledamo, ispada da su najpametnije napravili oni koji su praznik rada proveli u parkovima i pritom dobili svoju porciju graha. Praznik rada uvijek iznova je i prilika za popratne manifestacije. Sindikati su kao i uvijek organizirali, ovaj puta slabo posjećene, prosvjede, a ove godine su stranke i kandidati za lokalne čelnike svoje štandove pridružili prvomajskim skupovima, jer su izbori vrlo blizu. Zanimljivo bi bilo analizirati koliko je među posjetiteljima prvomajskih skupova bilo onih koji nisu zaposleni. Imaju li i oni pravo na besplatni grah s obzirom na to da Praznik rada zasigurno nije njihov praznik? Možda bismo došli do kontroverznih spoznaja i ideje da se i za nezaposlene upriliči neki praznički ugođaj. A zanimljivo bi tada bilo vidjeti koliko bi se izbornih promidžbenih štandova i političkih uzvanika odazvalo toj zasigurno vrlo posjećenoj „proslavi“.

Za ovaj put bez osvrta na sadržaj časopisa. Nastojali smo kao i uvijek biti aktualni pa uzmite časopis pod ruku, prošetajte u prirodu i na miru ga prolistajte. Sigurno će vam nešto privući pažnju.

Srdačan pozdrav s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 5/2017.

Teme: Izlazi li Hrvatska iz Postupka prokomjernog deficita?, Financiranje izborne promidžbe te obvezne evidencije i izvještaji o financiranju izborne promidžbe za lokalne izbore, Postupanje s neutrošenim sredstvima za financiranje političke djelatnosti stranaka i nezavisnih vijećnika, Porez na nekretnine (II. dio) – Porezna osnovica i oslobođenja, Porez na cestovna motorna vozila i plovila, Tuzemni prijenos porezne obveze, Izmjene Zakona o poticanju zapošljavanja, Primjena najniže osnovice za obračun doprinosa po osnovi radnog odnosa, Provodi li se ovrha nad naknadom za rad za izbore?, Izvršenje ugovora o javnoj nabavi i okvirnog sporazuma, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Ususret novoj europskoj Uredbi o zaštiti osobnih podataka, Izvještavanje u okviru ESI fondova, Financiranje organizacija civilnog društva iz javnih izvora (I. dio), Prava lokalnih čelnika za vrijeme i po prestanku profesionalnog obnašanja dužnosti, Odluka o lokalnim porezima, Neoporezivi iznosi naknada, potpora, nagrada, dnevnica i otpremnina, Naknade korisnika državnog proračuna, Plaće, Naknada plaće zbog bolovanja i druge nesposobnosti za rad, Drugi dohodak, Primici izuzeti od ovrhe, Financijske obavijesti, Ostale informacije
Broj stranica: 93
Izdanje: svibanj 2017.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu