TIM4PIN MAGAZIN 5/2018.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Iza nas je još jedan praznik rada koji smo prigodno obilježili i proslavili produženim neradnim vikendom. Lijepo vrijeme i visoke temperature izmamile su i ove godine brojne građane u prirodu, a to je značajno doprinijelo uspješnosti održavanja sindikalnih skupova i količini podijeljenih besplatnih porcija graha.

Poseban optimizam unijele su gužve na našim autocestama. Turističke destinacije izvještavale su o rekordnoj posjećenosti i vrlo ranom početku turističke sezone. Ako se zaista „po jutru dan poznaje“, onda bi to moglo značiti da bi ova godina po rezultatima turizma mogla biti još bolja od rekordne prethodne. To je svakako vrlo optimistična i dobrodošla pretpostavka čije bi se ostvarivanje značajno odrazilo na naše makroekonomske pokazatelje.

Najnoviji podaci Europske komisije o našoj gospodarskoj aktivnosti u prošloj godini, kao i proljetne prognoze za sljedeće dvije, pokazuju pozitivne izglede. Očekuje se snažan rast zaposlenosti uslijed velikih potreba u turizmu, a zbog nedostatka radne snage očekuje se i značajan rast plaća. Posljedično tome za očekivati je smanjenje iseljavanja stanovništva i povećanje kupovne moći. Upravo to je poželjan scenarij za ostvarivanje gospodarskog rasta koji se u dobroj mjeri temelji na rastu domaće potrošnje. Naravno, sljedeća dobra posljedica toga je porast poreznih prihoda, a to znači i komotniju proračunsku situaciju u smislu ponovnog ostvarivanja potencijalnog suficita i smanjenja udjela javnog duga. Pridoda li se tome i najavljeno povećanje investicijske aktivnosti financirane značajnijim iskorištavanjem EU izvora, ova bi godina (kao i nadolazeće dvije) mogla zaista biti u ekonomskom smislu puno bolja od prethodnih.

Na međunarodnoj sceni događaj koji je privukao pažnju diljem svijeta je svakako povijesni prvi susret predsjednika Sjeverne i Južne Koreje. Što li se dogodilo sa „živopisnim“ mladim predsjednikom jedne od njih da stubokom, na bolje, promijeni svoju politiku i retoriku? To je vjerojatno ponajviše poznato samo njemu samome i onima koji su ga na to „milom ili silom“ potaknuli. Kako god bilo, nadajmo se da u ovom slučaju ne vrijedi ona narodna izreka da „vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada“.

Na domaćoj sceni, osim već uobičajenih prijepora između vladajućih i oporbe, sudskih sporova i spornih sudskih presuda, proljeće nije donijelo događaje koje već nismo isticali.

Zakonodavna scena relativno je mirna. Sistemskih zakona i novina koje bi iziskivale dodatne napore prilagodbe nije bilo. Svakako valja imati na umu činjenicu da 25. svibnja stupaju na snagu novi propisi o zaštiti osobnih podataka, na što ste se uz desetke stručnih radionica i brojnih napisa zasigurno pripremili. Koliko dobro i koliko potpuno, pokazat će praksa koja nam slijedi.

Do sljedećeg broja, srdačan pozdrav s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 5/2018.

Teme: Ostvaren je proračunski suficit uz smanjenje duga RH, Bilješke uz godišnji konsolidirani financijski izvještaj, Računovodstvo projekata financiranih kombinacijom JPP-a i EU izvora, Pravo na godišnji odmor u javnom i neprofitnom sektoru, Postupanje u slučaju datumske neusklađenosti razdoblja osiguranja u evidencijama mirovinskog osiguranja, Službenik za zaštitu podataka, Novine u području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Rad volontera stranaca u Republici Hrvatskoj, Stavovi Središnjeg tijela državne uprave za politiku javne nabave (1. dio), Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, Primjena pametnih ugovora u isporuci javnih projekata
Broj stranica: 78
Izdanje: svibanj 2018.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu