TIM4PIN MAGAZIN 6/2014.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Sudeći po temperaturama zraka, prijevremeno ljeto nam je stiglo bez prethodne najave. Tako sada, osim vrućine na političkoj sceni, imamo i pravu ugrijanu atmosferu u kojoj valja raditi. Financijsko ozračje je naravno restriktivno, što nije novost i podosta vremena to neće biti. Željenog rasta BDP-a te pokretanja proizvodnog ciklusa i rasta zaposlenosti još nema, ali su nam katastrofalne poplave u našoj županjskoj Posavini i naročito u susjednoj Bosni i Hercegovini i Srbiji, zorno dale do znanja da uvijek može biti mnogo, mnogo gore. Potresne su bile slike s poplavljenih područja i nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Jednako tako, nikoga nije ostavila ravnodušnim ni velika humanost i spremnost naših ljudi na nesebičnu pomoć. Ni to također nije novost i sigurni smo da razmjeri naše humanosti u najtežim trenutcima nikada ni neće biti novost, kao ni iznenađenje.

Događaji s ovom prirodnom katastrofom opravdano su zasjenili i odgodili niz događanja na javnoj sceni. No, pomalo im se vraćamo. Uz previranja u vodećoj političkoj stranci koalicijske vlade, značajnu pozornost privlači i izjašnjavanje javnosti o outsourcingu u javnom sektoru koje organiziraju resorni sindikati. O outsorcingu kao mjeri smanjivanja javnog sektora i mjeri koja bi, isključivanjem non core activities trebala polučiti ekonomske učinke u racionalizaciji javne potrošnje možemo pročitati brojne napise u domaćoj i stranoj literaturi. Također, možemo pronaći i brojne primjere i iskustva drugih država, pa prosječno informiranog građanina zbunjuju, s jedne strane odlučnost Vlade za provođenjem ove mjere s najavom pozitivnih učinaka, a s druge strane toliki izraženi otpor sindikata. Skora će budućnost pokazati čiji će argumenti prevladati, što će ujedno biti i dobar test odnosa snaga suprotstavljenih strana po ovome pitanju. Izabrali smo nedavno i svoje zastupnike koji će nas u punom mandatu predstavljati u EU parlamentu. Iznenađenje su ovaj put bile manje stranke, od kojih je jedna izgubila, a druga dobila zastupnički mandat. Ostalo je zapravo očekivani odraz aktualnih društveno političkih zbivanja, koje je tek četvrtina glasačakog tijela izrazila svojim izbornim opredjeljenjem.

Vrlo uskoro, pažnja medija i javnosti u velikoj će se mjeri usmjeriti prema, najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Nogometu i Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Tenzije se već dižu, neki već prilagođavaju i radno vrijeme zbog kasnih termina odigravanja utakmica naše, ali i drugih reprezentacija. Vjerovatno će, kao i uvijek u ovakvim situacijama porasti i potrošnja, kako u ugostiteljstvu, tako i u trgovinama televizorima. Statistike to naime odavno potvrđuju. Ako nam k tomu naši Vatreni priušte i dobre rezultate, u što u ovom času muška populacija uopće ne sumnja, opet ćemo shvatiti kako je za kratkotrajnu i nematerijalnu sreću potrebno vrlo malo.

U tom će se okruženju slijedećih mjesec dana odvijati i naš ustaljeni poslovni život. Pred računovođama je priprema za sastavljanje polugodišnjih financijskih izvještaja, a sa zakonodavne scene možemo očekivati i najavljivane zahvate u računovodstenu i kamatnu regulativu. Potonja je nužna da bi brojni poduzetnici i građani prema riječima novoga ministra financija: „izašli iz dužničkog ropstva“, jer su ukupno blokirana sredstva koncem svibnja dosegla razinu od 59,6 mlrd kuna, čemu još valja pridodati 24,2 mlrd pripadajućih zateznih kamata. S nestrpljenjem očekujemo i najavljene promjene u sustavu financiranja javnog zdravstva redefiniranjem uloge HZZO-a.

Prije nešto više od deset godina, upravo obrnuti proces, tj. uključivanje HZZO-a u sustav državne riznice, promoviran je kao mjera racionalizacije javnozdravstvene potrošnje, a danas se značajni efeketi očekuju od njegova izlaska. Što se u međuvremenu promijenilo za takav zaokret, ostaje nam za vidjeti. Već u slijedećem broju časopisa bit ćemo za mjesec iskusniji i pametniji.

Do tada, srdačan pozdrav s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 6/2014.

Teme: Stjecanje kompetencija volonterskim radom, Porezni aspekti humanitarne pomoći, Rad umirovljenika, Objedinjeno vođenje računa u banci, Izvještavanje i planiranje u sustavu proračuna
Broj stranica: 119
Izdanje: lipanj 2014.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu