TIM4PIN MAGAZIN 6/2017.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Premda kalendarski još nije stiglo, ljeto nam je već poslalo svoje prethodnice: visoku temperaturu, sparinu i poneki „neverin“. Nije drugačije niti na političkoj sceni. Samo se potvrđuje nečija izreka da je „u politici moguće sve što se može izgovoriti“.

Lokalni izbori konačno su iza nas i sada naše brojne općine, gradovi i županije mogu nastaviti život. U pravilu bit će to po starom, jer izborima se ne dobiva novac, ne stižu investitori niti će poduzetnici postati inovativniji i poduzetniji. Poneko novo lice zasigurno neće radikalno promijeniti društvene, ekonomske i financijske tijekove lokalnih sredina.

Na državnoj razini čekamo „rekonfiguraciju“ Vlade s novim, za sada nepoznatim ministrima iz jednako tako nepoznatih političkih miljea. Donedavno svima poželjni politički partner, premosnica svih problema, postao je naglo svima nepoželjan. I sada valja „sašiti novo ruho“ iglom u rukama krojača, no s nedostatkom pokoje krpice i konca prihvatljive boje. Uspije li ga ipak sašiti bit će to sa „stiliziranim modnim umecima“ koji će nekima bosti oči, a nekima biti kompromisno prihvatljivi. Jedini je problem što se moda vrlo brzo mijenja i svaka sezona donosi novi modni trend. Ne znam zašto, ali sve do sada napisano asociralo me na naziv jedne ulice u gradu Pagu. Ulica se zove „Taki smo pa ca“ („Takvi smo pa što?“). Možda je upravo to jedini i univerzalni odgovor na brojna pitanja koja si danas postavljamo.

Usporedno sa zbivanjima na političkoj sceni traje financijska bitka za spašavanje Agrokora. Davatelji financijske „infuzije“, banke i dobavljači, pokušavaju isposlovati koliko-toliko povoljne aranžmane za spas svojih nagomilanih potraživanja, a država koja se „lex Agrokorom“ autoritarno umiješala i sama je postala konkretan financijski akter. Samo još ne znamo hoće je li joj konačna uloga biti jamac, sudužnik, arbitar ili tek promatrač u životnoj agoniji ovog velikog sustava.

Ali zato nas globalni „modni mačak“ ne prestaje „uveseljavati“ svojim odlukama. Posljednja odluka istupanju iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama naročito je zanimljiva. Pa zašto bi vodeća država svijeta bila dionik sporazuma, čiji je cilj ograničavanje globalnog zatopljenja, osiguravanje opskrbe hranom, ojačavanje kapaciteta država da se bore s posljedicama klimatske promjene, razvoj novih „zelenih“ tehnologija i pomaganje ekonomski manje razvijenim članicama u ostvarenju svojih nacionalnih planova o smanjenju emisija stakleničkih plinova kada to ne donosi profit?! Važno je da taj sporazum potpišu industrijski snažne države kao Hrvatska, Lihtenštajn, San Marino, Crna Gora i još deseci drugih podjednako moćnih.

U časopisu se naravno ne bavimo prethodno navedenim temama. Pokušali smo u ovom zakonodavnom vakuumu obraditi stručna pitanja koja će vam, nadamo se, biti korisna.

I na kraju, prije pozdrava, skrećem vam pažnju na nova pravila za ograničavanje upotrebe duhanskih i sličnih proizvoda. Za obrazovne i zdravstvene subjekte ona „odmiču“ pušenje na minimalno 20 metara od objekata u kojima se djelatnost obavlja. Kazne su drakonske, a inspektori spremni.

Srdačno i s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 6/2017.

Teme: Proljetne ekonomske prognoze Komisije 2017. – Hrvatska na dobrom putu oporavka, Davanje Izjave o fiskalnoj odgovornosti u postupku primopredaje vlasti, Praćenje namjenskih i vlastitih prihoda izuzetih od uplate u državni proračun, Novi Pravilnik o paušalnom oporezivanju iznajmljivanja stanova, soba i postelja, Oporezivanje usluga pravnih osoba iz inozemstva, Prava zaposlenika po osnovu roditeljstva, Mjere za daljnji razvoj sustava unutarnjih kontrola u javnom sektoru, Interni pravilnik o unutarnjoj reviziji, Društvena revizija, Natjecateljski postupak uz pregovore, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Prava ispitanika na temelju nove europske Uredbe o zaštiti osobnih podataka, Način uplate u tijeku postupka izvlaštenja, Financiranje organizacija civilnog društva iz javnih izvora u 2015. godini (II. dio), Stupanje na dužnost lokalnih izvršnih čelnika, Naknade vlasnicima nekretnina za nerazvrstane ceste, Neoporezivi iznosi naknada, potpora, nagrada, dnevnica i otpremnina, Naknade korisnika državnog proračuna, Plaće, Naknada plaće zbog bolovanja i druge nesposobnosti za rad, Drugi dohodak, Primici izuzeti od ovrhe, Financijske obavijesti, Ostale informacije
Broj stranica: 101
Izdanje: lipanj 2017.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu