TIM4PIN MAGAZIN 6/2018.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Stara je narodna izreka „vatra je dobar sluga, a loš gospodar“. U današnjim suvremenim e-vremenima mogli bismo to ustvrditi i za elektroničke poruke preko e-mailova, a zasigurno i milijune i milijarde informacije koje se progresivno množe društvenim mrežama. Pritom, što ste popularniji i važniji u bilo kojemu smislu, to raste i korisnost, ali i potencijalna šteta njihove upotrebe. Javno eksponiranu aferu „hotmail“ i njene posljedice nema potrebe posebno naglašavati i interpretirati. Nije vam mogla promaknuti. Također vjerujemo da vam, premda nešto diskretnija i neizravnija, nije promakla podjela eksponenata najvećih političkih stranaka kao i najviših razina vlasti. Politička se scena definitivno „komeša“.

Istodobno je naš prisutni gospodarski rast od cca 2,5 – 2,9 % najslabiji u Europi. Globalno gospodarstvo, prema riječima glavnog ekonomista OECD-a, raste po stopi od 4 %, što znači da i u globalnim razmjerima, unatoč rastu, zaostajemo.

Neka istraživanja među mladom populacijom pokazuju da više od 50 % najuspješnijih učenika planira svoju budućnost jednoga dana izvan Hrvatske. I kako onda objasniti činjenicu da milijuni stranih državljana najljepši dio svoje poslovne godine žele i provode odmarajući se baš u toj istoj Hrvatskoj?! Zemlji prebogatoj prirodnim bogatstvima i ljepotama, izvanrednom klimom i zdravom prirodom. Zaista sreća da je tako, jer tko zna gdje bismo bili kada bi izostali prihodi od turizma. Pokušajmo samo na trenutak usporediti naše životno okruženje s onim iz kojega su uz silne rizike, neizvjesnosti i pogibelji otišli milijuni migranata koje smatramo i doživljavamo kao potencijalu nacionalnu ugrozu.

Ovaj tiskani stručni medij sigurno nije mjesto na kojemu je moguće i primjereno dalje o ovoj temi kontemplirati, no teško je ne podijeliti s vama bar dio nedoumica i osobne zbunjenosti.

Također, višestruko smo u ovom uvodniku spominjali „Globalni No. 1“ u liku i djelu živopisnog predsjednika osebujne i raskošne frizure. Tek što površno shvatimo što poduzima i zaista namjerava u Koreji, već je u Iranu, gradi zid prema Meksiku, uvodi carine na metale i automobile iz Europe. Naizgled veoma daleko i nama nebitno, no ipak na benzinskim crpkama osjećamo da rezervoari naših automobila znatno više „zavlače ruku u naš kućni budžet“.

Prethodno navedeno nije u izravnoj vezi s našim svakodnevnim stručnim poslovima u kojima smo naviknuli „bdijeti“ nad mogućim promjenama zakonskog okvira. Na tom polju nema iznenađenja pa je naš časopis ponovo manjeg opsega no što je uobičajeno.

Iznimno, propisi o zaštiti osobnih podataka koji su stupili na snagu potkraj prošlog mjeseca vjerojatno su, brojnim napisima i radionicama, osvijestili i vašu obvezu da im se prilagodite.

U ovom broju i mi dajemo tome doprinos nadajući se da će praksa pokazati razumijevanje i osigurati racionalni pristup ovoj novoj vrsti naše „sigurnosti“.

Do sljedećeg vas broja srdačno pozdravljamo!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 6/2018.

Teme: Gospodarski rast se nastavlja, Najavljene promjene u proračunskim procesima, Preknjiženje pogrešno uplaćenih javnih prihoda, Podsjetnik na predaju polugodišnjih financijskih izvještaja u sustavu proračuna, Poljoprivredna aktivnost u javnom sektoru prema MRSJS 27 – Poljoprivreda, Zaštita pojedinca u vezi s obradom osobnih podataka, Što donosi Zakon o primjeni Opće uredbe za zaštitu podataka?, Računska ispravnost ponude, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Stavovi Središnjeg tijela državne uprave za politiku javne nabave – 2. dio, Planiranje likvidnosti kod CEF projekata prometnog sektora, Pravo na godišnji odmor i regres lokalnih službenika i namještenika, Ugovori o izgradnji i financiranju izgradnje komunalne infrastrukture, Knjiženje nekih specifičnih poslovnih događaja kod visokih učilišta, Ugovor o energetskom učinku – javni dug ili ne?,
Broj stranica: 90
Izdanje: lipanj 2018.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu