TIM4PIN MAGAZIN 7 - 8/2013.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

 Poštovani čitatelji!

Ilustracijom naslovnice obilježili smo povijesni trenutak, 01. srpanj 2013. kada se nakon dugi niz godina zahtjevnih priprema te pravnih, političkih, ekonomskih i administrativnih prilagodbi pred Europskim parlamentom zavijorio i hrvatski barjak. U Europskoj uniji smo i sada nam slijedi iskoristiti sve dobro što ovo članstvo donosi. Isto tako valja prihvatiti i činjenicu da samo članstvo u ekonomskom i financij- skom smislu zaista donosi samo mogućnosti koje će ostati neiskorištene ne budemo li ih dobrim ideja- ma, trudom i radom pretvorili u pokretača našega razvitka. Oni koji su možda očekivali da će danom pristupanja Uniji osvanuti neko novo, drugačije jutro u to su se razuvjerili. Ono što se zaista toga dana sasvim konkretno dogodilo su nova pravila prelaska državnih granica, a u poslovnom svijetu na snagu su stupila nova pravila primjene sustava PDV-a. Upravo ova nova porezna pravila prisila su računovođe i financijske djelatnike u javnom i neprofitnom sektoru da još jednom preispitaju svoj porezni položaj. Premda oporezive isporuke u „neprivredi“ nisu osnova ostvarivanja glavnine prihoda, upravo posebni slučajevi pojedinih specifičnih transakcija stvaraju nove stručne dileme i izazivaju nesigurnost.

Naš porezni sustav, praksa to potvrđuje, sastoji se od tri ključne komponente: zakona, provedbenih pro- pisa (pravilnika) i službenih stavova (mišljenja i tumačenja) porezne uprave. Upravo ova potonja kom- ponenta je ono što u ovoj ranoj fazi primjene novog Zakona o PDV-u logično još nedostaje. Ubrzo će se, vjerujemo slijedom brojnih konkretnih upita poreznih obveznika sustav ponovno stabilizirati. U ovom našem ljetnom dvobroju obradili smo i ključna pitanja primjene novoga Zakona i Pravilnika o PDV-u te vjerujemo da ćemo time doprinjeti boljem razumijevanju poreznih novina.

U prvom dijelu časopisa s općim temama, smo uz niz praktičnih računovodstveno-financijskih tema i pravnih tema, prikazali i vrlo značajne promjene u području zdravstvenog osiguranja koje su također povezane s članstvom u EU, a osvrnuli smo se i na novi Zakon o javnoj nabavi kojim se ovaj sustav dodat- no unaprjeđuje.

U drugom dijelu časopisa, kao i svaki put, nastojali smo obraditi teme koje su specifične i zanimljive čitateljima iz pojedinih djelatnosti.

Svim se autorima zahvaljujemo na vrijednim prilozima, a sve vas ponovo pozivamo na aktivnu suradnju. Ljeto koje je već dosta poodmaklo, vrijeme je i za ono što nas sve iznova raduje, a to su godišnji odmori.

Vjerujemo da ćete se u tom razdoblju, nakon uspješno ispunjenih radnih obveza, predaje financijskih i drugih izvještaja, spokojno i opušteno uputiti na omiljene destinacije ili pak uživati u miru svojih domova. Čitatelji i njihovi kolege u velikom broju ustanova javnoga zdravstva ove će godine ipak dobar dio ljeta naporno raditi na pripremi podataka i informacija za izradu prijedloga i početku provođenja sanacijskih programa. Želimo im uspjeh kao kolege, ali i kao potencijalni korisnici usluga ekonomski stabilnog zdravstvenog sustava!

Naš sljedeći broj časopisa pripremit ćemo za vas početkom rujna.

Do tada vas srdačno pozdravljamo i želimo ugodan odmor, a svima koji nastavljaju raditi želimo zadovoljstvo postignutim rezultatima!

S poštovanjem,

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 7 - 8/2013.

Teme: Proračunski subjekti u sustavu PDV-a, Novosti u javnoj nabavi, Izmjene zakona o fiskalnoj odgovornosti, Nove kontrole u financijskim izvještajima, Aktualnosti u sustavu zdravstva, Sprječavanje sukoba interesa
Broj stranica: 132
Izdanje: srpanj - kolovoz 2013.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu