TIM4PIN MAGAZIN 7 - 8/2014.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Kao i svakoga ljeta, pred nama je sezona intenzivnog korištenja godišnjih odmora i pada uobičajenih poslovnih aktivnosti. Da je tako, podsjeća nas redovito i naš Sabor, koji ove godine od 15. srpnja počinje s ljetnom stankom. Neki dnevni tiskovni mediji kažu: „Treba nam jako vruće ljeto“! Naravno, zato da bismo ostvarili turističku sezonu, čije financijske učinke smo davno uračunali na prihodnoj strani proračuna i prognozama uobičajenog sezonskog smanjenja nezaposlenih. Da bi tako i bilo, pobrinut će se i porezna uprava koja je najavila intenziviranje inspekcijskih nadzora „na obali“. Logično, jer tamo je „žetva“. Ona turistička, ugostiteljska, ali i porezna. Druga, ona prava izvorna žetva odvija se na slavonskim i inim poljima. I za nju nam treba vruće ljeto kako bi poljoprivrednici uspješno ubrali plodove svojega truda i ulaganja koja su započela još prošlogodišnjim oranjem, gnojid- bom i sjetvom. Ona baš i nema toliko publiciteta u javnosti. Vjerovatno će ga i ove godine dobiti tek kada počnu prijepori o otkupnoj cijeni žita. I na to smo već navikli. Poljoprivrednicima i ribarima izgleda nije suđeno da dobro zarade. Bude li žetva ili ulov dobar, dočekat će ih niske otkupne cijene. Bude li obratno, otkupne će im cijene omogućiti da nekako prežive i nadaju se boljim danima. Vjerujemo da ove godine ipak nećemo svjedočiti blokiranim prometnicama i traktorskim kolonama u središtu Zagreba.

Bilo kako bilo, obje naše ključne gospodarske djelatnosti i njihove „žetve“ u dobroj su mjeri izvan domašaja političkih i poduzetničkih odluka, jer ovise o Bogu ili prirodi, što već tko želi vjerovati. Mi naravno uvijek računamo da će rezultati biti maksimalni, jer smo baš takve zaslužili i nasušno ih trebamo. Slično smo očekivali i od nastupa naše nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. I tek što je prvenstvo počelo, već smo je vidjeli na nekom od mjesta na pobjedničkom tronu. Stvarnost se ipak pokazala drugačijom. Realnom. No, najbitnije je da smo pronašli krivca. Mladi trener je malo pomiješao uloge naših genijalnih igrača  i stoga nam se omaklo ispadanje. Sada je sve opet lakše.

Spomenuta ljetna stanka na zakonodavnoj sceni svakako će rezultirati i pomanjkanjem tema o prijeporima političkih suparnika u predizornoj kampanji, koja „ne postoji i nije ni izdaleka počela“. Novinari iz nekog razloga to nazivaju sezonom „kiselih krastavaca“ u kojoj, u nedostatku značajnih vijesti i novosti, priliku za publicitet dobivaju marginalni i trivijalni događaji, kao što su mjesta i način odmaranja naših političkih lidera, razne prometne nezgode, ljubavne afere ili višak celulita neke poznate osobe snimljene na plaži. A možda nam ovoga ljeta bude drugačije?! Možda se dogodi neka afera kodnog naziva Trnoružica ili Hogar Strašni?! Nadamo se ipak da će se kreatori i autori ipak radije kupati i sunčati.

Za računovodstveno financijske službe ljetna stanka uobičajeno počinje kasnije i traje kraće. Valja sastaviti i predati polugodišnja financijska izvješća u srpnju, a onda početkom kolovoza obračunati plaće i platiti dospjele obveze. Ritmu ljeta prilagođava se i uredništvo časopisa TIM4PIN Magazin. Naš sljedeći broj primit ćete koncem kolovoza, kada se ponovo počnu zahuktavati svakodnevne radne obveze. Već sada znamo da će se naročito u neprofitnom sektoru intenzivirati prilagodbe za primjenu novoga zakona o udrugama, a još više zakona o računovodstvu i financijskom poslovanju. U proračunskom sektoru očekuje nas priprema za izradu financijskih planova i izmjene računskog plana. No o tome detaljnije nakon što se dobro odmorimo!

Na kraju, želim da vam ljeto bude ugodno i da ni na koji način ne budete novinska vijest u „sezoni kiselih krastavaca“! Pozdrav s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 7 - 8/2014.

Teme: Postupanje s dokumentacijom, Polugodišnji izvještaji neprofi tnih organizacija, Prekršajni postupak, Zapošljavanje osoba s invaliditetom, Profesionalni propusti u javnoj nabavi, Provjera kvalitete interne revizije, Godišnji odmori
Broj stranica: 124
Izdanje: srpanj - kolovoz 2014.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu