TIM4PIN MAGAZIN 7-8/2017.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji! Blokade računa, ovrhe i deložacije već su niz godina naša realnost. Pune novinske članke i tema su brojnih radijskih i televizijskih emisija. Alat su i političkog „prepucavanja“, a neke su ih stranke čak i uspješno iskoristile za svoje utemeljenje i promociju. Ovih smo dana, na tužnom živom primjeru, doznali da moć instituta ovrhe seže i do ljudskih bića. Konkretno djece. Još je to jedan u nizu primjera kako čovjek svojim društvenim zakonima, oblikovanim kako bi u pravilu interesno uredio svoje ekonomsko, socijalno, političko i svekoliko djelovanje, nastoji biti jači od prirode i njenih nepisanih, ali jasnih i dosljednih zakona. Iscrpljena i sve umornija od nas ljudi, priroda nam polako i sigurno, ponekad i vrlo burno, pokazuje što smo zaslužili i što nas čeka u budućnosti.

Ljeto je počelo u svojemu pravom stilu. Vrućine, vrućine, a onda gromovi, tuča i pljuskovi.

Autoceste su sve krcatije vozilima stranih registracija od čijih vozača i suputnika se nadamo rastrošnosti i novom rekordnom deviznom priljevu. Da nas ne bi iznenadili pretjeranom štedljivošću, odmah smo im odlučili uzeti nešto više novca poskupljenjem cestarina. Možda u budućnosti nekome padne na pamet i ideja da im na granici naplaćujemo turističke ulaznice u Lijepu našu. Pa neka se poslije samo sunčaju i piju vodu, ako ih je tako volja.

Početak srpnja donosi i neke novitete u primjeni poreznih propisa te novom pristupu javnoj nabavi. Konkretno, obveza fiskalizacije proširuje se i na male poduzetnike – paušaliste, a temeljni kriterij odabira najboljeg ponuditelja u postupku javne nabave nije više najniža cijena već ekonomski najpovoljnija ponuda. Razumno za sve koji se ponašaju gospodarski kao i kod svoje kuće, a za ostale, koji su se i do sada ponašali drugačije, otvoren je novi, još veći manevarski prostor za „kreativnost“.

Dobre vijesti stigle su rodiljama i mladim roditeljima. Povećan je maksimalni iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih šest mjeseci, s dosadašnjih 2660,80 kuna na 3991,20 kuna. Također, na isti način povećava se i naknada za nezaposlene te zaposlene roditelje koji ne zadovoljavaju zakonom propisani uvjet staža osiguranja. Naknada sve rjeđim roditeljima koji imaju pravo na roditeljski dopust za blizance, treće i svako sljedeće dijete do treće godine života djeteta, povećava se s 1663 kune na 2328,20 kuna. Povećava se i novčana potpora za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju i to s 2161 kune na 2328 kuna, te za rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, kao i druga prava povezanih skupina korisnika, i to s 1663 na 2328,20 kuna. Neke od mjera demografske obnove time su dobile i svoju financijsku dimenziju.

Istodobno, iseljavanje iz Hrvatske se ne zaustavlja i nakon ulaska u EU poprimilo je gotovo alarmantne razmjere. Posljedice se već danas osjećaju u nedostatku sezonske radne snage, a nastavi li se tako, u nedalekoj budućnosti oni koji ostanu, morat će raditi i do 70 godina.

I zato, dovršimo tekuće poslove i pođimo na zaslužene godišnje odmore ! Sljedeći broj našega časopisa primit ćete po povratku s odmora, koncem kolovoza. Nadamo se da ćemo u njemu imati prilike podsjetiti vas na više dobrih vijesti.

Srdačan pozdrav s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 7-8/2017.

Teme: Nastavak procesa dovršetka Europske ekonomske i monetarne unije, Očekivana unaprjeđenja proračunskog računovodstvenog okvira u 2017. godini, Polugodišnji financijski izvještaji u sustavu proračuna, Obveze JLS-a radi uvođenja poreza na nekretnine, Izmjene u fiskalizaciji u prometu gotovinom od 1. srpnja 2017., Iznajmljivanje soba i postelja putnicima i turistima (II. dio), Porezni tretman troškova putovanja na obrazovanje i izobrazbu, Pravo na godišnji odmor u javnom i neprofitnom sektoru, Pravo na regres u državnim i javnim službama, Neoporezive pomoći i potpore koje neprofitne organizacije isplaćuju svojim članovima, Prava zaposlenih roditelja prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama od 1. srpnja 2017., Neplaćeni dopust u javnom i neprofitnom sektoru, Nove Smjernice za upravljanje rizicima u poslovanju institucija javnog sektora, Otvoreni postupak javne nabave, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Ulaganje u znanost i inovacije – natječaj za znanstveno istraživačke organizacije, Polugodišnji financijski izvještaji i aktualnosti neprofitnih organizacija, Ovlasti, prava i obveze čelnika lokalnih jedinica, Opći akti u provedbi Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Specifične evidencije kod ustanova u javnom zdravstvu, Neoporezivi iznosi naknada, potpora, nagrada, dnevnica i otpremnina, Naknade korisnika državnog proračuna, Plaće, Naknada plaće zbog bolovanja i druge nesposobnosti za rad, Drugi dohodak, Primici izuzeti od ovrhe, Financijske obavijesti, Ostale informacije
Broj stranica: 127
Izdanje: srpanj/kolovoz 2017.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu