TIM4PIN MAGAZIN 7-8/2018.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Pred nama je ljepši dio godine koji se zove godišnji odmor. Uskoro će se veliki dio nas izmjestiti svoj ured na neko ugodnije mjesto uz more, rijeku, na planinu ili u zavičaj iz kojega je svojedobno otišao.

Ljeto karakteriziraju gužve i kolone na našim cestama, a prihodi od cestarina su nam prvi orijentacijski indikator uspješnosti turističke sezone. Od nje uvijek iznova očekujemo mnogo jer o njoj u znatnoj mjeri ovisi punjenje našega proračuna.

Ovih dana doživjeli smo svatko svoj Dan porezne slobode. Za većinu građana koji primaju plaću taj dan je na prijelazu iz lipnja u srpanj, a konkretno ga svatko može utvrditi i aplikacijama dostupnim na internetu. Kao što se zna, od toga dana radimo za sebe odnosno za svoju osobnu potrošnju i štednju, a do njega smo radili za svoju opću i zajedničku potrošnju. Kraće rečeno za državu – za svoje zdravstvo, sigurnost, obranu, obrazovanje, administraciju, socijalu itd. Većina nas koji čitamo ovaj časopis prima svoju plaću iz ovoga nepopularnoga dijela rada za pa nas činjenica da pola godine radimo za razne poreze, doprinose i parafiskalije ne bi trebala previše uznemiravati. Poduzetnici i svi koji ne zarađuju u javnom sektoru na ovaj dan ipak drugačije gledaju.

Početak ljeta, htjeli to ili ne, obilježava nogomet. Svjetsko nogometno prvenstvo globalni je događaj koji po mnogočemu utječe na ekonomske i financijske tokove diljem svijeta. U tom svjetlu raduje nas što su i naše crveno-bijele kockice već dugo u svjetskom izlogu, a TV gledanost utakmica s preko dva milijuna gledatelja to najbolje potvrđuje. U trenutku kada budete ovo čitali već će se znati jesu li naši Vatreni stigli povijesno visoko nadomak trona, u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Uspjesi uvijek raduju i potvrđuju da svijet nije evoluirao i odmakao se od one poznate – kruha i igara.

U sjeni nogometa odvijaju se i važni događaji na ekonomskoj i političkoj sceni. Nagodba vjerovnika Agrokora svakako prednjači po važnosti, ali i previranja u SDP-u imaju svoj značajan ponder za budući izgled naše političke scene.

Zakonodavna scena najavljuje snižavanje stope PDV-a od iduće godine i već su izrađene simulacije potencijalnih koristi i šteta od toga. Drugi mirovinski stup i njegova moguća transformacija ponovo je vruća financijska i politička tema, posebice svima koji u njemu participiraju i od njega očekuju buduća primanja kao umirovljenici.

U ovom dvobroju, u nedostatku zakonskih promjena i novina, nastojali smo obuhvatiti neka aktualna pitanja i vjerujemo da će svatko pronaći ponešto za sebe. Naš sljedeći broj, kao i svake godine, izlazi koncem kolovoza.

Želimo vam da se u dobrom društvu i raspoloženju odmorite, te potom zajednički, puni elana nastavimo radnu svakodnevicu.

S poštovanjem, srdačan pozdrav!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 7-8/2018.

Teme: Napredak u ispunjavanju maastrichtških kriterija konvergencije, Polugodišnji izvještaji za neprofitne organizacije, Operativni leasing kod proračuna i proračunskih korisnika, Način isplate regresa i ostalih prigodnih nagrada do propisanog iznosa, Naknada plaće za vrijeme privremene nesposobnosti i iskazivanje bolovanja u Obrascu JOPPD, Izaslani radnici u sustavu mirovinskog osiguranja, Donošenje privremenog poreznog rješenja u posebnom postupku za 2017. godinu, Obračun poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića, Privola ispitanika kao temelj za obradu osobnih podataka, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Iskustvo stručnjaka – uvjet sposobnosti vs. kriterij za odabir ponude, Aktualni nacionalni i međunarodni natječaji za sufinanciranje projekata u području sporta, Plaće i naknade u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Upravni postupak u postupanju komunalnih redara, Pametno upravljanje gradskim resursima, Novi pravni okvir za reguliranje zaklada
Broj stranica: 107
Izdanje: srpanj/kolovoz 2018.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu