TIM4PIN MAGAZIN 7-8/2019.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Tri praznika u šest dana i vrući zrak iz Afrike obilježili su početak ovogodišnjeg ljeta. U kombinaciji sa spojenim vikendima i neiskorištenim ostacima lanjskih godišnjih odmora, za mnoge je to bila temeljita priprema za predstojeće dugo, toplo, neradno ljeto. Uskoro će im se, po završetku ljetnih ispitnih rokova, pridružiti i deseci tisuća studenata, a, također, i tisuće budućih studenata koji ovih dana polažu državnu maturu i puni nadanja kreću na upise na željene fakultete.

Raspoloživi statistički podaci pokazuju da je studenata svake godine sve manje. U posljednjih pet godina broj studenata smanjio se za oko 30 tisuća i danas ih je oko 160 tisuća. Taj trend, s obzirom na nepovoljna demografska kretanja, sa sigurnošću se nastavlja i u budućnosti. Tome treba pridodati i kretanja na tržištu rada na kojem je već sada prisutan alarmantan nedostatak stručne radne snage. Tako imamo priliku, prvi put u novijoj povijesti, svjedočiti promotivnoj medijskoj kampanji kojom se mladi pozivaju na upis strukovnih zanimanja. Općenito, u vrlo kratkom vremenu od svega nekoliko godina, situacija s nezaposlenošću stubokom se promijenila. Navikli na desetljetne informacije s burze o stotinama tisuća nezaposlenih, danas smo suočeni s činjenicom da se vapi za povećavanjem kvota za uvoz radne snage u nizu gospodarskih grana. Štoviše, uskoro, prema najavljenom novom zakonu o strancima, neće više biti nikakvih kvota i poslodavci će ih moći zapošljavati bez administrativnih barijera.

Naš je paradoks da istodobno s nedostatkom radne snage zavodi za zapošljavanje imaju registrirane tisuće nezaposlenih koji se ne javljaju na natječaje ili ne žele prihvatiti posao koji im se nudi. Očito se radi o ekonomskim razlozima i dokazu da je siva ekonomija u kombinaciji sa sustavom socijalnog osiguranja dinamičnija i fleksibilnija od bijele ekonomije.

Javnu medijsku pozornost ovih dana privlači sve intenzivnija kampanja za predsjedničke izbore. Posebice je obilježava iznenadna pojava estradne glazbene zvijezde kao predsjedničkog kandidata. Sve je navodno krenulo rezultatima neke ankete koja je pokazala da bi kao kandidat imao značajnu podršku. Netko je nedavno rekao da ankete ne izražavaju javno mnijenje, nego ga formiraju. Vjerojatno je i jedno i drugo u određenim slučajevima točno. Nedavni primjer izbora komičara Volodimira Zelinskija za predsjednika Ukrajine pokazuju da je u politici zaista sve moguće. Predstojeći izbori, prema započetoj kampanji, zasigurno će biti zanimljivi i odaziv građana na njih će vrlo vjerojatno biti visok.

Na globalnoj sceni glavni protagonist je i dalje, naravno, američki predsjednik. U trenu se odluči objaviti rat državi na drugom kraju svijeta, pošalje borbenu eskadrilu na zadatak raketiranja kontinuirano naciljanih meta, a onda se za pola sata predomisli. Navodno iz humanih razloga prema svojim državljanima koji bi kao ratni turisti mogli pritom stradati. A možda su to ipak samo igrice… a mi, srećom, samo prisilni promatrači.

Dani pred nama vjerojatno će donijeti i neke nove zanimljivosti. Nadajmo se da neće biti stresne jer ljeto je ipak vrijeme u kojem bismo trebali predahnuti i prikupiti energiju za drugi dio poslovne godine.

Naš sljedeći broj izlazi iz tiska koncem kolovoza. Dotad ne očekujemo novine na zakonodavnoj sceni, a vjerujemo da ste se, prije godišnjih odmora, dobro pripremili za primjenu e-računa i rutinsko sastavljanje polugodišnjih financijskih izvještaja.

Pozdravljamo vas sa željom za ugodnim, toplim i bezbrižnim ljetom.

S poštovanjem, srdačan pozdrav!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 7-8/2019.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, računovodstvo, revizija, porezi i doprinosi, plaće i naknade, pravo, javna nabava, Europska unija i fondovi, poslovanje neprofitnih organizacija, pametni gradovi, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 102
Izdanje: srpanj/kolovoz 2019.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu