TIM4PIN MAGAZIN 9/2014.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Ljeto i ljetne stanke su iza nas. U prošlom dvobroju našega časopisa dozivali smo vruće ljeto kako bi uspjela naša „turistička i porezna žetva“, no ono se baš i nije odazvalo. Često smo slušali izvješća o lošim vremenskim prilikama na područjima značajnih turističkih destinacija i imali prilike vidjeti kolone pokislih turista kako u trajektnim lukama čekaju na odlazak. Službeni rezultati naravno još nisu raspoloživi, no prema procjenama oni i nisu tako loši sudeći po broju vozila, koja su prešle naše granične prijelaze, značajnom sezonskom zapošljavaju i nekim drugim naturalnim podacima. Najbitniji će svakako biti financijski efekti koje ćemo doznati kroz neko vrijeme.

Iz međunarodnog okruženja tijekom ljeta stizale su nam, a i danas nažalost stižu uznemirujuće vijesti o aktualnim globalnim problemima povezanim sa situacijom u Ukrajini i širenjem epidemije ebole, čiji virus navodno mutira brzinom, koja ne jamči njenu skoru kontrolu. Pažnju javnosti privlači i skori referendum o samostalnosti Škotske. Prema posljednjim informacijama broj pristaša samostalnosti premašio je one koji su za opciju ostanka u okviru Velike Britanije. Posljednjih desetljeća u gotovo svim krajevima svijeta, ovakvi procesi bili su uvertira u skore nemire, pa i ratove. U spomenutom slučaju srećom nema takvih naznaka. Je li to zato što se radi o uređenim demokratskim zajednicama naroda ili se tamo ne sukobljavaju ekonomski i geostrateški interesi velikih sila, ostavljamo svakome od vas da prosudi.

Vratimo se mi ipak u našu aktualnu svakodnevicu. Čeka nas najavljeni skori rebalans Državnoga proračuna, koji bi trebao akceptirati i nova zakonska rješenja u poreznom sustavu. Neki su ih tiskani mediji pompozno nazivali i poreznom reformom. Za sada se ipak radi tek o promjenama vrijednosnih pragova za primjenu pojedinih stopa poreza na dohodak, što će rezultirati smanjenjem poreznog opterećenja, odnosno povećanju dohotka od nesamostalnog rada. Neobično je da se ovako elementarno jednostavno rješenje nije puno ranije razmatralo, već smo svjedočili brojnim učenim ekonomskim i političkim polemikama i raspravama o primjerenosti visine naših poreznih stopa?! Kao da već u osnovnoj školi nije poznato da rezultat ovisi ne samo o stopi, nego jednako tako i o osnovici na koju se stopa primjenjuje.

Nemojte smetnuti s uma da taj porast plaća valja odmah potrošiti, jer će se time negativni učinak smanjenja javnih prihoda od poreza na dohodak nadoknaditi povećanim prihodima u sferi potrošnje i prometa. One štedljive, prema najavama očekuje porez na štednju, a ako su i ranije štedjeli i investirali u dugotrajnu imovinu, čeka ih i porez na imovinu. Još je samo potrebno da se središnja i lokalna vlast usuglase oko pripadnosti budućih javnih prihoda, jer prema sadašnjim mjerama, lokalna država je gubitnik.

Još je jedan aktualni događaj vrijedan spomena čak i na ovome mjestu. Počela je nova školska godina. Deseci tisuća dječaka i djevojčica, mnogi od njih po prvi puta, sjeli su u školske klupe. Želimo im radosne školske dane prisječajući se dobro poznate izreke: „Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba!“. Raduje i vijest da višegodišnja akcija zaštite djece pješaka u prometu:

„Poštujte naše znakove!“, daje pozitivne rezultate.

Toliko za uvod u konkretne stručne teme koje obrađujemo u ovom broju časopisa.

Srdačno vas i s poštovanjem pozdravljam!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 9/2014.

Teme: Izmjene Zakona o proračunu, Kratkoročno zaduživanje JLP(R)S, Revizija turističkih zajednica, Otpis potraživanja, Novine u postupku ovrhe, Pravilnik o stalnim sudskim vještacima
Broj stranica: 121
Izdanje: rujan 2014.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu