TIM4PIN MAGAZIN 9/2016.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji! Nakon ljetne izdavačke stanke evo nas opet zajedno! Nadamo se da vam je ljeto napunilo baterije i osvježilo radni elan. Vremenske prilike bile su nam naklonjene, a prema najavama meteorologa i bablje ljeto potrajat će ove godine i u rujnu. Premda se radne obveze zahuktavaju, školska godina i ispitni rokovi su pred vratima, bit će to prilika mnogima da još poneki vikend provedu u prirodi, pa i na plažama.

Ovo ljeto, čini se bilo je napornije nego ikad samo našim političarima i onima koji imaju ambicija i gaje nadu da će se na predstojećim izborima, oni ili njihovi izabranici, uspjeti izboriti za saborske mandate. A onda posljedično tome, u čitavom javnom sektoru sve do lokalne razine ostvariti ono što se uobičajeno događa pri promjenama vladajuće garniture.

Među građanima biračima, čini se, predizborna kampanja ipak je, za sada u nekom drugom, trećem fokusu interesa. Nekako se stječe dojam da prošlogodišnji izbori još nisu završili već da samo idu na doradu. Svega desetak dana do izbora, koji se održavaju na globalno prijelomnom datumu 11. rujna, stanje na političkoj sceni nije isprofiliralo neki bitno drugačiji scenarij od nedavno viđenoga. Očekuje nas zasigurno opet neka koalicija jednog velikog sudionika utrke s nekoliko manjih. Pritom, prisutne su tek promjene nekih, u nedavnoj prošlosti vrlo eksponiranih lica. U svakom slučaju, izborima valja pristupiti i dati svoj mali doprinos konačnom formiranju stabilnije i dugoročnije vlasti, koja će imati legitimitet i snagu za provođenje vitalnih strateških iskoraka koji su potrebni za ubrzavanje našega razvitka.

U međuvremenu, makroekonomski pokazatelji pokazuju da je Hrvatska i u uvjetima nestabilne vlasti ostvarila pozitivne rezultate. Čak je i uobičajeno opreznija Hrvatska narodna banka, temeljem ostvarenih rezultata, podigla svoju procjenu gospodarskog rasta Hrvatske u ovoj godini s 1,8 % na 2,3 %, a u idućoj očekuje ubrzanje rasta realnog BDP-a na 2,5 %. Pritom, u hrvatskoj središnjoj banci očekuju da bi najveći doprinos gospodarskom rastu i ove godine mogla dati inozemna potražnja, no očekuju i porast svih elemenata domaće potražnje. Najsvježije informacije o vjerojatno rekordno uspješnoj turističkoj sezoni svakako daju osnove za takav optimizam.

U zakonodavnoj sferi, uslijed dobro poznatog i nepotpunog djelovanja Vlade i Sabora, 2016. godina nije donijela značajnije promjene. Tako i stručna literatura, pa i naš časopis, ne obiluje atraktivnim novinama, koje se izravno odražavaju na provođenje u praksi. Za praktičare je to relativno dobro, no to ujedno znači da su u primjeni i neke manjkavosti koje bi svakako trebalo otkloniti sustavnijim i jednostavnijim zakonskim rješenjima. Vjerujemo da će to učiniti nova, stručna, kompetentna i ideološki rasterećana vlast koju ćemo uskoro dobiti. Do idućeg broja, kada ćemo puno više znati, srdačno vas i s poštovanjem pozdravljamo!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 9/2016.

Teme: Izrada financijskih planova za korisnike JLP(R)S-a za razdoblje 2017., Pripreme za izradu strateških planova i državnog proračuna za razdoblje, Izrada proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za razdoblje 2017. – 2019., Pokazatelji uspješnosti kao element obrazloženja financijskog plana – primjer ustanova u kulturi, Evidencije bolovanja na teret HZZO-a kod proračunskih korisnika kojima se plaće isplaćuju preko državne riznice, Primjena numeričkih fiskalnih pravila u Hrvatskoj i novijim državama članicama EU, Regionalne potpore, Izvješće o dospjelim a nenaplaćenim potraživanjima na Obrascu OPZ-STAT-1 do 1. rujna 2016., Revizija nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela JLP(R)S, Plaćeni dopust državnih i javnih službenika i namještenika, Postupci javne nabave do donošenja novog zakona, Istraživanje lokalnih samouprava u području pripreme i provedbe EU projekata, Mogućnosti financiranja projekata iz Programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska, Prihvatljivost putnih troškova za mobilnosti u okviru KA1, Zaštita osobnih podataka članova udruge, Zastupanje i predstavljanje udruge, Revizija učinkovitosti upravljanja i raspolaganja nekretninama lokalnih jedinica, Prava lokalnih izvršnih čelnika, Prava ravnatelja u školskim ustanovama, Neoporezivi iznosi naknada, potpora, nagrada, dnevnica i otpremnina, Naknade korisnika državnog proračuna, Plaće, Naknada plaće zbog bolovanja i druge nesposobnosti za rad, Drugi dohodak, Primici izuzeti od ovrhe, Financijske obavijesti, Ostale informacije
Broj stranica: 121
Izdanje: rujan 2016.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu