TIM4PIN MAGAZIN 9/2017.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Još jedno ljeto pomalo je iza nas. Najtoplije nakon 2003. godine koja je, kaže sveprisutni Vakula, bila rekordna po visini temperatura. Ova tekuća, rekordna je po rezultatima turizma i to je mnogo važnije. Uz dobru pripremu i mnogo sreće, naša izgleda, ključna gospodarska grana ostvaruje nasušno potrebne, dobre financijske rezultate. To će svakako podržati jednako potrebni optimizam i naše makroekonomske rezultate.

Ovoga ljeta, često kao nikada prije, upozoravani smo na razne proizvode koji se „povlače“ iz prodaje zbog raznih neispravnosti. Najviše su, kao i obično ljeti, „stradala“ jaja. Doznali smo također službeno i ono što odavno iskustveno znamo. Veliki broj svjetskih „brandova“ široke potrošnje, na našem je tržištu niže kvalitete od istih na policama razvijenih država. Optužuju se pritom strane korporacije za takvu politiku segmentiranja tržišta, no ne spominje se da su nerijetko upravo uvoznici naručili proizvode poznatih marki po unaprijed definiranoj cijeni što podrazumijeva i „naručenoj“ kvaliteti. U struci to zovemo „ciljane cijene“ ili „ciljani troškovi“, pa onda za njih naručitelj i dobije proizvod po dobro poznatom principu: „Koliko para, toliko i muzike“.

I dok se naša javnost, uvijek iznova, zaokuplja ideološkim razračunavanjima s prošlošću i ratovima naših predaka, i prati događanja s različitim nazivima trgova i natpisima na spomen pločama, velike svjetske sile igraju se sve više i više s našom budućnošću. Atomske i hidrogenske bombe testiraju se kao da se radi o novim tipovima automobila. I na tržištu rata očito je na sceni nova utakmica. Sve opasnija i sve nerazumnija. Jer, proizvodi imaju smisla i ekonomskog opravdanja samo ako se realiziraju na tržištu. Nadajmo se ipak da će i ovi na vrijeme biti povučeni iz prodaje kao npr. već spominjana jaja.

U našoj radnoj svakodnevici, pred novim smo ciklusom aktivnosti planiranja za sljedeće razdoblje. Smjernice makroekonomske i fiskalne politike ove su godine objavljene neuobičajeno rano. Slijede detaljnije upute resornih ministarstava, koje će precizirati našu financijsku perspektivu.

Porez na nekretnine, koji je ovogodišnji porezni „hit“, izgleda da je naišao na politički zid. Koliko visok vidjet ćemo do konca godine, no već se sada dokazuje da stručne argumentacije malo vrijede, ako nisu podržane političkom oportunošću.

Nadamo se da subvencioniranje kredita za stambeno zbrinjavanje mladih, kao supstitut ukidanja poreznih oslobođenja, neće u svojoj inicijalnoj fazi „zapeti“. Pravila se već sada mijenjaju i definiraju u zadnji tren… No, glavu gore. Mislimo i djelujmo pozitivno.

U tom duhu srdačno vas pozdravljamo!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 9/2017.

Teme: Novi model financiranja JLP(R)S, Izrada državnog proračuna i financijskih planova korisnika državnog proračuna za razdoblje 2018. – 2020., Planiranje na lokalnoj i regionalnoj razini za 2018. – 2020. godinu, Obveza izvještavanja o dodijeljenim financijskim sredstvima udrugama u 2016. godini – rok 30. rujan 2017., Strategija Europa 2020 – ostvaruje li Republika Hrvatska svoje nacionalne ciljeve?, Bolovanje i rad s polovicom radnog vremena u Obrascu JOPPD, Zahtjev za izdavanjem obvezujućeg mišljenja, Mjesto oporezivanja dobara PDV-om, Institut naknade plaće u državnim i javnim službama, Dopunski rad u sustavu mirovinskog osiguranja, Pravne posljedice zapošljavanja umirovljenika, Radno vrijeme u hrvatskom zakonodavstvu, Izmjene u provođenju ovrha na plaći, Plaćeni dopust, Sporazumno smanjenje opsega ugovora o javnoj nabavi, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Financiranja projekata JLP(R)S iz ESI fondova, Skraćeni stečajni postupak nad udrugom, Obveze lokalnih jedinica u zaštiti napuštenih i izgubljenih životinja, Neoporezivi iznosi naknada, potpora, nagrada, dnevnica i otpremnina, Naknade korisnika državnog proračuna, Plaće, Naknada plaće zbog bolovanja i druge nesposobnosti za rad, Drugi dohodak, Primici izuzeti od ovrhe, Financijske obavijesti, Ostale informacije
Broj stranica: 115
Izdanje: rujan 2017.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu