TIM4PIN MAGAZIN 9/2018.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Nakon ljetne stanke valja nam ponovo prionuti poslu. Dočekalo nas je sve što smo uoči godišnjih odmora ostavili za kasnije, a pridodaju se i nove obveze. Pred nama je opsežan i zahtjevan proces izrade financijskih planova i proračuna za sljedeću godinu kao i srednjoročnih projekcija. U časopisu smo ovoj temi posvetili dosta prostora te se nadamo da će vam objavljeno štivo biti korisno.

Za razliku od euforičnog slavlja koje su nam početkom ljeta upriličili naši nogometaši, ljetna završnica nije tako vesela. Najvažnija sporedna stvar na svijetu ustuknula je ovih dana pred gospodarskom i političkom realnošću. Očito dugo tinjajući problemi u našoj brodogradnji eskalirali su štrajkom radnika Uljanika i njihovim dolaskom na vrata Vlade. Sustav poticanja i subvencioniranja brodogradnje koji je egzistirao dugi niz godina nije više moguć u okvirima EU-a. Radnike koji nisu primili svoje plaće to naravno ne zanima, no ozbiljni problemi i izazovi sada su pred upravama i Vladom od koje se očekuje da, kao i uvijek, intervenira odrješenjem državne blagajne i nekim sustavnim rješenjima za koje je nerijetko prekasno.

Vruće je i na političkoj sceni. Poglavito u najvećim političkim strankama u kojima preispituju i nastoje, prikriveno ili javno, provesti stanovite promjene koje bi vjerojatno rezultirale odmakom od načina i pravca kojim one sada djeluju. Problemi na gospodarskoj sceni svakako doprinose akceleriranju i ov ih procesa koji daju vjetar u leđa i političke poene manjim strankama za njihovo bolje političko pozicioniranje. Svakodnevica je to na koju smo zaista već navikli, mijenjaju se samo akteri, događaji i neposredni povodi.

Tijekom ljeta čuli smo i najave predstojeće porezne reforme. U kojoj će mjeri i kojom dinamikom ona biti provedena saznat ćemo u nadolazećem razdoblju. Osim fiskalnih i financijskih učinaka vjerojatno će procjena njenih političkih učinaka ponovo biti presudna. Javno savjetovanje o njenim pojedinim segmentima još uvijek je otvoreno i možete mu pristupiti na mrežnoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr/

Želimo vam da energija koju ste prikupili tijekom godišnjih odmora što duže traje i s tom porukom pozdravljamo vas s poštovanjem!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 9/2018.

Teme: Strukturna obilježja dugova država članica EU-28 i europodručja u 2017. godini, Izrada državnog proračuna i financijskih planova korisnika državnog proračuna za razdoblje 2019. – 2021., Planiranje proračuna JLP(R)S – ova i financijskih planova njihovih korisnika, Primjer državnih potpora u turizmu, Obračun plaće po sudskoj presudi i izvješćivanje, Ostvarivanje prava na starosnu mirovinu i prijevremenu starosnu mirovinu, Proširenje elektroničkih usluga Porezne uprave, Novosti u provođenju ovrhe na novčanim sredstvima, Praksa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Pojašnjenje i upotpunjavanje ponuda u postupcima javne nabave, Ugovor o javnoj nabavi - sklapanje i izmjene, Primjena pojednostavljenih mogućnosti financiranja u ESI fondovima, Komunalni red prema novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu, Pametan pristup izgradnji nacionalnog nogometnog stadiona
Broj stranica: 121
Izdanje: rujan 2018.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu