TIM4PIN MAGAZIN 9/2020.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Parlamentarni izbori, formiranje nove Vlade, toplo ljeto i glavnina godišnjih odmora su iza nas. Pred nama je tzv. “bablje ljeto“ i jesen kojoj ove godine gotovo svi mediji daju pridjev „neizvjesna“. Naravno, razlog tome je epidemiološka nepogoda koja je zahvatila nas kao i ostatak svijeta. Neizvjesnost se ogleda gotovo u svim životnim sferama. Poslovnim, obrazovnim, financijskim, zdravstvenim, socijalnim, psihološkim…. Izvjesno je jedino da „lock downa“ više nema, da život teče dalje i da će se odvijati na način i uvjetima koji će ovisiti o efikasnosti borbe i brzini pobjede nad ovim globalnim neprijateljem. Svojom odgovornošću u zaštiti sebe i svojega okruženja očito možemo i moramo znatno pridonijeti.

U takvim okolnostima valja nam se fokusirati i na svakodnevne poslovne obveze. U financijsko-računovodstvenim službama, posebice u sustavu proračuna, slijede pripreme za izradu financijskih planova i proračuna za sljedeće trogodišnje razdoblje. Proces pripreme prijedloga Državnoga proračuna, te u tom kontekstu financijsko planiranje korisnika državnog proračuna, ove godine obilježavaju nužna financijska ograničenja, metodološke novine primjene ekonomske klasifikacije (računskog plana proračuna) i klasifikacije rashoda po izvorima financiranja. Smjernice ekonomske i fiskalne politike i konkretne službene upute Ministarstva financija, iz vrlo opravdanih razloga, također će biti donesene s vremenskim pomakom tek sredinom rujna, a potom slijedom njih nužno je urediti i planske proračunske procese na lokalnoj razini. Konačne rokove usvajanja proračuna na svim razinama nije moguće prolongirati. To znači da će stručne financijsko planske službe, osim s određenim metodološkim promjenama, više nego inače „voditi bitku“ i s vremenom. Pa pripremite se. A mi ćemo vam tijekom rujna nastojati pomoći pravodobnim i pouzdanim informacijama nakon što one budu raspoložive.

Od globalnih zanimljivosti ovdje izdvajamo predizbornu utrku za predsjednika SAD-a. Kako se približavaju sami izbori, tako se i iz političkih marketinških arsenala vade i sva raspoloživa „oružja“. Ovih su se dana u izravnu kampanju svojim govorima podrške javno uključile i supruge dvojice favorita. Za sada je, za sve nas, to nalik samo na specifični reality show, no ishod izbora zasigurno će imati reperkusije na svjetski ekonomski i financijski poredak. Uskoro ćemo i to saznati.

Srdačan vam pozdrav s poštovanjem! Ostanimo odgovorni, zdravi i u mislima pozitivni!

Glavni urednik: Prof.dr.sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 9/2020.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, računovodstvo, financijsko upravljanje i fiskalna odgovornost, porezi i doprinosi, javna nabava, pravo, lokalna samouprava, pametni gradovi, odgoj i obrazovanje, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 86
Izdanje: rujan 2020.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu