TIM4PIN MAGAZIN 9/2022.

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Iznimno toplo ljeto, a očito i iznimno uspješna turistička ljetna sezona, ušli su u svoju završnu fazu. Prognoze i najave su da će i „bablje ljeto“ biti toplo, a time i pogodno za putovanja onima koji si to još mogu priuštiti. Prometnice prema, i s mora i dalje su „živahne“, a temperature zraka spustile su se na „samo“ tridesetak stupnjeva. S jedne strane izvrstan uspjeh za turistički sektor i državni proračun, ali s druge strane, suša koja je u mnogim područjima ugrozila poljoprivredne prinose. Suši svjedočimo i u brojnim drugim državama, dok opet u nekima haraju razorne oluje. Sve se to uklapa u sveprisutne i dokazane klimatske promjene o čijim se uzrocima ne postiže globalni konsenzus, prvenstveno onih koji im najviše doprinose.

Potencijalna i rastuća energetska kriza, a s time u svezi i neizvjesna jesen i zima zauzimaju sve više medijskoga prostora. Umirujuće vijesti su da su zalihe plina osigurane i da nam neće biti hladno. Što će biti s gospodarstvom i životnim standardom nitko se ne usuđuje preciznije prognozirati. Ušteđevine i dohoci se tope, a zaštićeni su samo oni koji povećanim cijenama svoje zarade mogu prevaliti na krajnje potrošače. No stoga, u ovom času prigodno je prisjetiti se popularne zagorske uzrečice:“ Nigdar ni bilo da nekak ni bilo i nigdar ne bu da nekak ne bu“.

Na poslovnom planu, ali i u svakodnevnom životu, ušli smo u razdoblje dvojnog iskazivanja cijena. Većina trgovaca i drugih poslovnih subjekata nije čekala obvezujući rok i svoje su iskaze vrijednosti dobara već prezentirali i u eurima. U prvi mah „optička varka“ kako je sve jeftino?! Samo par eura. No, kada uskoro dobijemo iskazane plaće i mirovine u eurima suočit ćemo se s isto tako sa skromnim iznosima. Cijene u eurima za sada ignoriramo i stoga je razdoblje prilagodbe zaista potrebno.

Pred financijskim i računovodstvenim službama ponovo su zahtjevne aktivnosti planiranja proračuna i izrade financijskih planova. Ove godine još dodatno opterećene preračunavanjem ili izravnim planiranjem u novoj službenoj valuti. Do konca godine sve se ipak svodi samo na informacijske aktivnosti i obveze, a prava i konkretna financijska transformacija čeka nas od prvoga dana iduće godine kada nastupi razdoblje dvojnoga optjecaja kune i eura. To je razdoblje zahtjevno i u računovodstvenom smislu. Razdoblje do zaključivanja poslovne 2022. godine u kunama koje seže i u 2023. godinu, uz istodobno praćenje tekućeg poslovanja u eurima, izazov je kojim se već sada intenzivno bave kreatori i „serviseri“ naših poslovnih softvera. I mi bismo trebali sagledati na vrijeme što to znači za naše poslovne knjige i dokumente koji se generiraju iz integralnih baza podataka.

Na kraju, srdačan vam pozdrav i dobrodošli tamo gdje smo prije nekoliko tjedana stali.

Glavni urednik

prof.dr.sc.Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 9/2022.

Teme: Financije i financijsko poslovanje, računovodstvo, plaće i naknade, pravo, javna nabava, pametni gradovi, poslovanje neprofitnih organizacija, odgovori na pitanja, TIM4PIN INFO
Broj stranica: 102
Izdanje: rujan 2022

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu