TIM4PIN MAGAZIN 2/2015

PISMO GLAVNOG UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

U trenucima kada u tisak predajemo ovaj broj časopisa, zima je, kao i uoči nastupa 2015. godine, odlučila pokazati svoje pravo lice. A već smo je pomalo, ponukani sve dužim danima, počeli smatrati završenom. Sa svih strana, posebice iz naših gorskih krajeva stižu vjesti o dvoznamenkastim temperaturnim minusima, snježnim mećavama i nanosima, prekinutom prometu i snažnoj buri koja je ostavila brojna domaćinstva bez električne energije. I ovaj puta meteorolozi su pokazali točnost svojih prognoza i opravdanost upozorenja.

Izvrsno bi bilo kada bi i ekonomski prognozeri i analitičari potvrdili svoju preciznost u procjenama i prognozama da Hrvatska ove godine izlazi iz recesije. Navijamo za to. Istina, predviđene stope rasta pišu se u minimalnim decimalnim brojevima, no važno je ipak da je predznak, nakon niza godina konačno pozitivan.

Za razliku od posljednjeg obraćanja u uvodniku časopisa, kada još nismo znali hoćemo li idućih pet godina imati Predsjednika ili Predsjednicu, sada to pouzdano znamo. Ostaje još samo službena inauguracija i Hrvatskom će po prvi puta u njenoj povijesti predsjedavati Predsjednica. No, sada pak, također po prvi puta u hrvatskoj povijesti, ne znamo iz kojega ureda ili rezidencije će Predsjednica predsjedavati?! To je zasigurno manje važna nepoznanica od one iz prethodnog uvodnika, što se možda i ne bi dalo zaključiti s obzirom na količinu medijske pozornosti koja joj je posvećena.

„Srećom“, dogodio se i slučaj „Švicarac“, koji je puno ozbiljnije zaokupirao, ne samo široku javnost, nego i eminentnu stručnu ekonomsku i financijsku javnost. U toj novonastaloj situaciji mnogi su se građani, obrtnici i poduzetnici našli u stanju financijskog šoka. O tome tko je odgovoran, tko je profitirao i tko treba sanirati stanje, stavovi i mišljenja su naravno podijeljena. Prva pomoć stigla je Vladinim mjerama o zamrzavanju tečaja švicarskog franka. No, kao što znamo prva pomoć kod ozbiljnijih problema nedostatna je i privremena. Otvorena je dakle još jedna velika i značajna nepoznanica: što će se događati s valutnim tečajevima ne samo švicarskog franka nego i eura, kao dominantne strane valute kod nas?

No vratimo se u uže, stručne okvire naše svakodnevice. Siječanj i veljača u znaku su pripreme i izrade financijskih izvješća, poreznih prijava, izjave o fiskalnoj odgovornosti, usporedno s nizom radnji na otvaranju poslovnih knjiga za novu poslovnu godinu. Tome još treba pridodati i usvajanje novih znanja povezanih sa zakonskim promjenama, koje se u pravilu najintenzivnije događaju s početkom novog poslovno izvještajnog ciklusa. Ove godine promjene nemaju „reformski“ karakter, već se ipak radi samo o određenim izmjenama i dopunama postojećeg zakonodavnog okvira. Mislimo pritom na porezne i računovodstvene propise te Zakon o proračunu. Sve ove teme nastojali smo obraditi u ovom broju časopisa. Vjerujemo da će objavljeni članci eminentnih autora doprinijeti boljem razumijevanju promjena i njihovoj ispravnoj primjeni.

U tom uvjerenju srdačno vas pozdravljamo!

Glavni urednik: prof. dr. sc. Davor Vašiček

TIM4PIN MAGAZIN 2/2015

Teme: Naplata javnih prihoda, Konsolidacija financijskih izvještaja, Godišnja prijava poreza na dohodak, Aktualnosti u javnoj nabavi, Vlastiti i namjenski prihodi u visokom obrazovanju, Komunalna naknada u 2015.
Broj stranica: 140
Izdanje: veljača 2015.

PRETPLATI ME NA ČASOPIS

Naručiti možete:
  • Ispunjavanjem online obrasca u nastavku nakon čega ćete dobiti potvrdu i upute za plaćanje na e-mail.
  • Slanjem popunjenog  prijavnog obrasca na e-mail ili fax: prijave@tim4pin.hr; 075/805-625, 01/5531-335
  • Telefonom: 01/5531-755, 01/5531-335, 099/3037-677
Uplate se izvršavaju na:
TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje
Ulica kneza Trpimira 15
10 000 Zagreb
IBAN: HR3323400091110546815
Više o TIM4PIN Magazinu