Europske snage solidarnosti nova su inicijativa Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu koji su od koristi zajednicama i ljudima diljem Europe.

Svi mladi koji sudjeluju u Europskim snagama solidarnosti moraju se složiti s njihovom misijom i načelima te ih se pridržavati.

Za Europske snage solidarnosti možete se registrirati s navršenih 17 godina, ali ne možete započinjati projekte dok ne navršite 18. Projekti Europskih snaga solidarnosti bit će dostupni sudionicima u dobi do 30 godina.

Nakon jednostavnog postupka registracije sudionici Europskih snaga solidarnosti mogu biti odabrani i pozvani sudjelovati u širokom rasponu projekata, kao što su pomoć pri sprečavanju prirodnih katastrofa ili obnovi nakon katastrofa, pomoć u centrima za tražitelje azila ili rad na različitim socijalnim pitanjima u zajednicama.

Projekti koje podupiru Europske snage solidarnosti mogu trajati od dva mjeseca do dvanaest mjeseci. Obično će se odvijati u državama članicama Europske unije.

Projekti Europskih snaga solidarnosti pokrivat će vrlo raznolike teme, ali sve će one biti u okviru misije Europskih snaga solidarnosti i pratiti njihova načela. Primjeri onoga što bi se od vas moglo tražiti da napravite uključuju:

– pomoć u ponovnoj izgradnji škole ili društvenog centra koji je uništen u potresu

– pružanje potpore novopridošlim tražiteljima azila

– raščišćavanje šumskog raslinja u svrhu sprečavanja jakih požara koji se brzo šire

– rad s osobama s invaliditetom u društvenom centru.

Europske snage solidarnosti pružaju priliku za vođenje projekata širokom rasponu organizacija. Uključene su vladine organizacije, općine, nevladine organizacije i poduzeća. Mogu biti različitih veličina, od velikih multinacionalnih poduzeća do malih nevladinih organizacija koje djeluju u lokalnoj zajednici. Te organizacije moraju voditi projekte povezane sa solidarnošću.