Europska komisija u uskoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije organizira paneuropski hackathon #EUvsVirus.

Hackathon ima cilj povezivanja civilnog društva, inovatora, partnera i investitora diljem Europe radi razvoja inovativnih rješenja za izazove vezane uz koronavirus.

Cilj je razviti zajednička inovativna rješenja kao što su visoke tehnologije, niske tehnologije, hardver, softver rješenja i slično, korištenjem biotehnologije, digitalne tehnologije, društvenih znanosti i drugih domena iz područja inovacija. Događaj je namijenjen europskoj zajednici inovatora, startupovima, proizvođačima, trgovcima, javnim i privatnim kupcima, krajnjim korisnicima te svim ostalim zainteresiranima.

Opća je svrha hackathona uskladiti i povezati inovatore, partnere i kupce širom Europe te ih ujediniti u rješavanju neposrednih problema krize (npr. brza proizvodnja opreme, povećanje proizvodnih sposobnosti, prijenos znanja i rješenja iz jedne zemlje u drugu) na raznim tehnološkim poljima.

Hackathon se održava od 24. do 26. travnja 2020. godine s planiranim sudjelovanjem 60 000 tvrtki, inovatora, nevladinih organizacija i ostalih zainteresiranih.

Cijeli događaj organiziran je online, a prijave traju do nedjelje, 19. travnja 2020. Prijaviti se možete putem poveznice: https://euvsvirus.org/

Predviđen je razvoj prototipova i rješenja u 6 područja (podijeljenih u 36 izazova):

  1. Zdravlje i život
  2. Poslovni kontinuitet
  3. Socijalna i politička kohezija
  4. Rad i obrazovanje ‘na daljinu’
  5. Digitalne financije
  6. Ostalo

Hackathon će započeti u petak, 24. Travnja 2020. godine. Sudionici će do nedjelje, 26. travnja ujutro raditi na svojim rješenjima, nakon čega slijedi online pitch i odabir najboljih projekata. Za svaki od 36 izazova bit će odabrana dva finalista i u konačnici, po jedan pobjednik za svaki izazov.

Pobjednički projekti bit će objavljeni na platformi Europskog inovacijskog vijeća (EIC Community Platform) i na taj način postati dostupni krajnjim korisnicima (npr. bolnicama), investitorima, zakladama te će biti usmjereni na aktualne opcije financiranja Europske komisije. To će biti polazna točka duže suradnje između Europske komisije i ekosustava inovatora, proizvođača i pokretača diljem Europe u vezi s korona krizom.

Na hackatonu se očekuje više od 20.000, ali manje od 100.000 sudionika.

HAMAG-BICRO je nacionalno tijelo za podršku natjecateljima iz Republike Hrvatske te stoji na raspolaganju svim zainteresiranima za eventualne upite putem maila een@hamagbicro.hr

Izvor: https://hamagbicro.hr/