Agencija za mobilnost i programe EU u okviru programa Erasmus+ za područje mladih sudjeluje u velikom međunarodnom projektu/strateškom partnerstvu Europe Goes Local – Supporting Youth Work at the Municipal Level, koji za cilj ima poboljšati kvalitetu rada s mladima posebice kroz jačanje suradnje između različitih dionika na lokalnoj razini – predstavnika jedinica regionalne i lokalne samouprave te osoba aktivnih u radu s mladima.

Agencija u ovom strateškom partnerstvu sudjeluje s još 20 nacionalnih agencija u sklopu programa Erasmus+ iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Njemačke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Mađarske, Islanda, Italije, Lihtenštajna, Litve, Latvije, Norveške, Nizozemske, Portugala, Slovenije i Slovačke. Pored njih, partneri u projektu su i SALTO-YOUTH resursni centar, Partnerstvo između Europske komisije i Vijeća Europe na polju mladih, Europski forum mladih i dvije mreže: POYWE i InterCity Youth. Projektom koordinira belgijska nacionalna agencija JINT.

Ciljevi projekta su:

  • podržati prepoznavanje i poboljšanje kvalitete rada s mladima kao dio lokalne politike prema mladima
  • osnažiti europsku i međunarodnu dimenziju rada s mladima na lokalnoj razini
  • razviti strategije i mjere kojima će nacionalne agencije Erasmus+ programa podržavati rad s mladima
  • doprinijeti razvoju rada s mladima kroz Europsku suradnju u području mladih.

Provedba projekta započela je u lipnju 2016. godine a planirani završetak je lipanj 2019. Tijekom implementacije Agencija za mobilnost i programe EU zadužena je za koordiniranje aktivnosti na nacionalnoj razini te koordiniranje nacionalne skupine stručnjaka koju u ovom trenutku čine četiri člana iz civilnog i akademskog sektora. Za provedbu ovog projekta Agencija za mobilnost i programe EU dobila je posebnu podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U narednom razdoblju planirane su aktivnosti uvodne jednodnevne nacionalne konferencije, ispitivanja potreba JLRS-a i osoba koje rade s mladima, a u proljeće 2018. godine planirano je trodnevno osposobljavanje predstavnika JLRS-a i osoba koje rade s mladima na teme obuhvaćene projektom. Tijekom provedbe postoji mogućnost odlaska na studijske posjete (prema iskazanom interesu sudionika te planovima na europskoj koordinacijskoj razini projekta) a planirano je i kontinuirano kvalitativno praćenje napredovanja rada s mladima u JLRS-ima koji se uključe u projekt.

Planirano je uključiti do 15 predstavnika JLRS-a u ciljanu skupinu koji bi sudjelovali u nacionalnim te međunarodnim aktivnostima, u skladu s njihovim potrebama i redovnim obvezama.

Važno je naglasiti da bi za sudjelovanje u projektu ispred pojedine jedinice lokalne ili regionalne samouprave bilo poželjno imenovati osobu koja je u poziciji donošenja odluka u području lokalnog rada s mladima kako bi se planirani rezultati aktivnosti mogli adekvatno implementirati u pojedine sredine.

Troškovi sudjelovanja pokriveni su sredstvima projekta, a sudionici se trebaju obvezati jedino na kontinuirano i aktivno sudjelovanje u aktivnostima ovog projekta, odnosno do 1. kolovoza 2018. Daljnja suradnja bit će predmet dogovora svih uključenih i definirana planom rada za narednu godinu.

Prva aktivnost projekta bit će konferencija na temu rada s mladima, koja će se održati 16. listopada 2017. godine u Kući Europe u Zagrebu, Ulica Augusta Cesarca 4. Program događanja bit će dostavljen naknadno, a putni troškovi za sudionike izvan Zagreba refundiraju se sredstvima projekta.

Službeni tekst poziva možete naći na sljedećoj poveznici.

TIM4PIN Vam stoji na raspolaganju za konzultantsku pomoć u području pripreme, prijave i izvedbe Vašeg projekta. Slobodno nam se obratite na mail: centar@tim4pin.hr.